Foto: Shutterstock

Zemkopības ministrija (ZM) rosina arī nākamgad saglabāt PVN samazināto 5% likmi svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem, izriet no ministrijas sagatavotā informatīvā ziņojuma.

Samazinātā PVN likme minētajiem produktiem tiek piemērota no 2018. gada 1. janvāra.

Vērtējot samazinātās PVN likmes piemērošanas aspektus, ZM norāda, ka augļkopības un dārzeņkopības nozaru attīstības rādītāji ir pozitīvi un liecina, ka laika periodā no 2017. gada līdz 2022. gadam Latvijā šī nozare ir attīstījusies ievērojami, pieaugot gan augļkopības un dārzeņkopības platībām (+5%), gan arī saražotās produkcijas vērtībai (+46%), kā arī eksporta vērtībai (+77%).

"Turklāt Latvijā augļkopības un dārzeņkopības nozare attīstās straujāk nekā vidēji Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.

Augļu un ogu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 100% un Latvija ierindojas trešajā vietā aiz Luksemburgas un Slovēnijas, dārzeņu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 25% un ir virs ES dalībvalstu vidējā rādītāja, kartupeļu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 57% un Latvija ierindojas sestajā vietā," informē ZM.

Ministrijā piebilda, ka, lai arī vietējās augļu, ogu un dārzeņu (tostarp kartupeļu) saražotās produkcijas vērtība ir pieaugusi, ir palielinājies arī importētās produkcijas apjoms.

Līdz ar to, vērtējot situāciju augļkopības un dārzeņkopības nozarē kopš samazinātās PVN likmes 5% apmērā ieviešanas augļiem, ogām un dārzeņiem, ZM secina, ka samazinātās likmes ieviešana ir attaisnojusies, jo ir devusi pozitīvu efektu uz augļkopības un dārzeņkopības nozari kopumā.

Ņemot vērā, ka augļkopības un dārzeņkopības nozaru attīstības analīzes rādītāji ir pozitīvi, ZM aicināts valdību lemt par PVN samazinātās 5% likmes saglabāšanu svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem arī pēc 2023. gada 31. decembra.

ZM arī rosina Pievienotās vērtības nodokļa likumā to ieviest kā patstāvīgu normu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!