Foto: LETA

Skaidrība par valdību veidojošo koalīcijas spēku nākotni esošajā vai paplašinātā formātā gaidāma augusta vidū, piektdien, 14. jūlijā, mediju pārstāvjiem atzina Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Puses piektdien tikušās un tostarp pārrunājušas jautājumu, kas skar koalīciju.

Rinkēvičs mediju pārstāvjiem sacīja, ka viņš skaidrību par valdības turpmāko darbu sagaida līdz augusta vidum.

Prezidents atzina, ka viņš neredz nepieciešamību iejaukties Kariņa vadītajā sarunu procesā ar politiskajiem spēkiem. "Paļaujos uz to, ka politiķi turpinās sarunas un nonāksim pie valstij laba risinājum," pauda Rinkēvičs.

Valsts prezidents atturējās komentēt savu iespējamo rīcību augusta vidū, kad premjers varētu piedāvāt izmaiņas koalīcijā. "To atstāšu kā potenciālu pārsteigumu," piebilda Rinkēvičs.

Viņš sagaida, ka gan esošie koalīcijas partneri, gan sarunās iesaistītās opozīcijas partijas rīkosies atbildīgi.

Tāpat Rinkēvičs paskaidroja, ka augusta vidus skaidrībai par koalīcijas nākotni nav izvēlēts nejauši, jo tas ir laiks, kad politiķiem jāsāk gatavot 2024. gada valsts budžets, kā arī tajā laikā jābūt skaidrībai, kā tiks virzīti jautājumi par skolu tīkla un veselības sistēmas sakārtošanu.

"Šodien ir 14. jūlijs. Priekšā vēl ir mēnesis. Esmu labi informēts par premjera redzējumu. Mēnesi gaidām aktīvu rīcību un augusta vidū, otrajā pusē būs ziņas," sacīja Valsts prezidents.

Savukārt Kariņš mediju pārstāvjus informēja, ka šodien viņam bijusi tikšanās ar "Apvienoto sarakstu".

"Konsultāciju process notiek. Es visu laiku centrā lieku darāmos darbus. Mans grafiks patīkami saskan ar Valsts prezidenta – līdz augustam vidum, beigām būšu pilnā skaidrībā par to, kā turpināsies darbs," sacīja Kariņš un piebilda, ka esošā valdība ir stabila, bet viņš vēlas atbrīvot vietu lielākai dinamikai konkrētu mērķu sasniegšanai.

Lūgts komentēt šodienas tikšanās ar AS mērķi, Kariņš informēja, ka nekādu pārsteigumu neesot, jo puses runājušas par Kariņa izvirzītajām piecām jomām.

"Kopš sāku plašākas konsultācijas, arī koalīcijas partneri ir vairāk sasparojušies un gribīgāki iesaistīties diskusijās. Es neredzu nekādu izaicinājumu vai grūtību, kas man būtu sadarbojoties ar "Apvienoto sarakstu". Es meklēju koalīcijai papildus spēkus, lai būtu lielāks balsu skaits Saeimā, lai lielās reformas gūt vairākuma atbalstu un sabiedrības izpratni," pamatoja Kariņš.

Jau vēstīts, ka pēc tam, kad Saeima ar opozīcijas balsīm Valsts prezidenta amatā ievēlēja Rinkēviču, Kariņš sācis koalīcijas paplašināšanas sarunas, tajās iesaistot par Rinkēviču nobalsojušos politiskos spēkus "Progresīvie" un Zaļo un zemnieku savienība. Esošie koalīcijas partneri - "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība – šajās sarunās nepiedalās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!