Foto: Ilmārs Znotiņš, prezidenta kanceleja

20. jūlijā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī tikās ar Kostarikas prezidentu Rodrigo Čavesu-Roblesu, lai pārrunātu abu valstu divpusējās attiecības, veicinātu politisko dialogu un apspriestu sadarbību ekonomikā un starptautiskajās organizācijās, portāls "Delfi" uzzināja Valsts prezidenta kancelejā.

Valsts prezidents Rinkēvičs pauda atzinību par Kostarikas skaidro un nelokāmo atbalstu Ukrainai.

"Mēs augsti novērtējam Kostarikas stingro nostāju, nosodot Krievijas neizprovocētu un nepamatotu pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, un Kostarikas pastāvīgo atbalstu Ukrainai starptautiskajos forumos. Krievija ir samīdījusi starptautiskās normas un neatgriezeniski mainījusi stratēģisko drošības vidi – tās militārā spēka pielietošana pret suverēnu valsti ir nepieņemama. Krievijas agresijas ģeopolitiskās, ekonomiskās un humanās sekas ir jūtamas visā pasaulē. Latvija turpinās atbalstīt Ukrainu un katras suverēnas nācijas tiesības pašai noteikt savu nākotni," pauda Rinkēvičs.


Tikšanās laikā Valsts prezidents izteica interesi pastiprināt sadarbību ar Kostariku kā līdzīgi domājošu partneri divpusējās, reģionālās un daudzpusējās diplomātijas ietvaros.

Piemēram, sadarbība daudzpusējos formātos ANO ir būtiska, lai risinātu tādus jautājumus kā klimata pārmaiņas, demokrātisko vērtību aizsardzību un ilgtspējīgu attīstību.

Sarunā Rinkēvičs atzinīgi vērtēja sadarbības intensifikāciju, kas notiek Eiropas Savienības (ES) – CELAC (Latīņamerikas un Karību valstu kopienas) un ES un Centrālamerikas dialoga ietvaros.

Tas ir līdzīgi domājošs reģions, kam ir kopīga pieeja uz noteikumiem balstītai starptautiskajai kārtībai un kas piedāvā abpusēji izdevīgas iespējas tirdzniecībai.

Latvijas un Kostarikas diplomātiskās attiecības nodibinātas 2003. gada 15. maijā.

Kostarikas prezidents Rodrigo Čavess-Robless ir amatā kopš 2022. gada 8. maija.

Viņš ir pirmais kādas valsts prezidents, kurš apmeklē Latviju pēc tam, kad jūlija sākumā Valsts prezidenta amatā stājās bijušais Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Rinkēvičs kopš inaugurācijas ir paspējis apciemot Igaunijas un Lietuvas prezidentus, ziņo aģentūra LETA.

Kostarikas prezidenta dzīvesbiedre ir kādreizējā Latvijas Finanšu ministrijas ierēdne un Pasaules Bankas ekonomiste Signe Zeikate.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!