Foto: LETA

"Situācija joprojām ir nopietna," par notiekošo Liepājā, kur svētdienas pievakarē sabruka notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pirmsattīrīšanas rezervuāra siena un daļa attīrīšanas ūdeņu sāka ieplūst jūrā, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pirmdien sacīja pilsētas mērs Gunārs Ansiņš ("Liepājas partija").

Viņš teica, ka pirmdien uzņēmuma "Liepājas ūdens" tehniskie darbinieki un būveksperti nāks klajā ar priekšlikumiem, kā salabot pirmsattīrīšanas bloku – sienu, kas sagāzusies.

Tieši veselības riski cilvēkiem nepastāv, taču Ansiņš teica, ka viņš aicinātu mazāk peldēties Dienvidkurzemes novadu, īpaši Medzes pagasta, iedzīvotājus, jo straumes virzās uz to pusi.

Avārijas rezultātā vidē noplūduši apmēram 1250 kubikmetri – šīs Valsts vides dienesta (VVD) aplēses pirmdienas rītā LTV apstiprināja arī Ansiņš. Viņš gan neatbildēja uz žurnālista jautājumu, vai noplūde ir apturēta.

Viņš uzsvēra, ka situācija tiek monitorēta un aicināja liepājniekus "mazāk patērēt ūdeni pēc būtības, jo katrs kubikmetrs iziet Baltijas jūrā".

Jau ziņots, ka VVD pārstāve Aija Jalinska portālu "Delfi" iepriekš informēja – dienesta eksperti uz vietas apzina iespējamā vides piesārņojuma apmēru.

"Šobrīd tiek apsekota Liepājas ūdens teritorija – notekūdeņu pieņemšanas kamera, kur tiek attīrīti sērudeņi, kurš sastāv no diviem kanāliem, no kuriem viens ir bojāts – sagruvusi siena. Otrs kanāls ir funkcionējošs, tā darbība tiks atjaunota diennakts laikā. Inspektori veic teritorijas apsekošanu un filmēšanu ar dronu jūrā," svētdienas vakarā skaidroja VVD Reģionālās vides pārvades direktore Evita Šestakova.

Par situāciju Liepājā ir informēta arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas ir aktīvā saziņā ar vides dienestu un Liepājas pašvaldības vadību.

Pašvaldībā svētdien uzsvēra, ka cilvēku veselībai draudu nav, tomēr paaugstināto vides piesārņojuma risku dēļ jūras piekrastē, cilvēki aicināti tuvāko dienu laikā izvairīties no peldēšanās Dienvidkurzemes novada Medzes pagasta un Liepājas pludmalēs.

Lai samazinātu notekūdeņu iekārtās nonākušo ūdens daudzumu, iedzīvotāji aicināti pārskatīt ikdienas paradumus un tuvāko dienu laikā samazināt ūdens patēriņu.

Atbildīgie dienesti ir uzsākuši ūdens paraugu monitoringu, lai sekotu līdzi ūdens kvalitātei.

Šobrīd ir grūti prognozēt darbu ilgumu un ietekmi uz vidi, bet pašvaldības speciālisti un atbildīgās institūcijas strādā un monitorē aktuālo situāciju.

Pašvaldība aicina iedzīvotājus sekot līdzi oficiālajiem paziņojumiem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!