Foto: LETA

Manikīra meistare Jeļena latviešu valodas B līmeņa eksāmenu kārtoja 90. gadu beigās. Viņas darba devējam šis sertifikāts der. 2008. gadā Jeļena savu Latvijas nepilsoņa statusu nomainīja uz Krievijas Federācijas pilsoņa statusu, lai ātrāk varētu doties pensijā. Latvijā viņa dzīvoja ar pastāvīgās uzturēšanās atļauju. Šobrīd viņa plāno nokārtot latviešu valodas eksāmenu A2 kategorijā, jo viņai jāiegūst Eiropas Savienības (ES) pastāvīgā iedzīvotāja statuss. Tomēr ar A2 sertifikātu nepietiek, lai Jeļena varētu strādāt savā profesijā. "Kas notiks ar manu B līmeņa sertifikātu? Vai tas būs spēkā? Citādi es riskēju zaudēt savu darbu," Jeļena vaicā.

Otrajā septembrī pastāvīgā uzturēšanās atļauja bijušajiem Latvijas nepilsoņiem, kas pēc 2003. gada ieguvuši Krievijas pilsonību, automātiski zaudēs spēku. Lai varētu iegūt ES pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijā, Imigrācijas likuma grozījumiem pakļautajiem cilvēkiem jāiziet noteikta procedūra un jāatbilst dažādiem kritērijiem.

Kur ir problēma?


Jeļena B līmeņa eksāmenu kārtojusi jau sen – 90. gadu beigās. Šobrīd viņa ir pieteikusies A2 līmeņa eksāmena kārtošanai – citādi viņa nevar iegūt ES pastāvīgā iedzīvotāja statusu. Viņa ir pārliecināta, ka ar diviem mēģinājumiem eksāmenu nokārtot ir iespējams. Tagad gan viņa ir aizdomājusies – kas notiks ar iepriekšējo sertifikātu? Vai tas nezaudēs spēku? Jo bez 90. gados iegūtā sertifikāta viņa zaudēs darbu. Jeļena nav pārliecināta, ka šobrīd izdosies atkārtot 90. gadu veiksmi, lai nokārtotu B līmeņa eksāmenu – "galva vairs nestrādā tik labi".

Lūdzām Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāvjiem komentēt šo situāciju.

Kurš sertifikāts beigu beigās būs derīgs?


VISC Komunikācijas nodaļas vadītāja Liene Bērziņa skaidro – ja eksāmens nokārtots zemākā līmenī (šajā gadījumā A2)

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!