Foto: LETA

Pirms runāt par koalīcijas izveidi, ir jārunā par valdības darāmajiem darbiem, portālam "Delfi" atzina Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Viktors Valainis.

"Delfi" jau vēstīja, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piektdien, 11. augustā, pavēstīja, ka viņš sāks sarunas par jaunas koalīcijas izveidi. Sarunas notiek piektdien, vispirms tiekoties ar partijas "Progresīvie" pārstāvjiem, bet vēlāk ar ZZS.

Valainis atzina, ka ZZS no piektdienas tikšanās ar premjeru sagaida sarunu par darāmajiem darbiem, kas ir svarīgs priekšnoteikums koalīcijas izveidei.

Viņš norādīja uz virkni senu problēmu, kā arī akcentēja pavisam nesen aktualizētas, piemēram, vētras nodarītie postījumi un elektroenerģijas tarifu pieaugums.

Tāpat Valainis pauda pārliecību, ka patlaban vēl pāragri runāt par iespējamo ministru portfeļu sadalījumu, jo, lai par tiem vienotos, arī nepieciešams zināt darāmo darbu sarakstu.

"Delfi" jau vēstīja, ka plaisa esošajā koalīcijā pastiprinājās pēc Valsts prezidenta vēlēšanām.

Saeima par nākamo Valsts prezidentu ievēlēja premjera partijas "Jaunā vienotība" (JV) virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Rinkēviču, taču viņš tika ievēlēts ar opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un "Progresīvo" balsīm un nesaņemot nekādu koalīcijas partneru "Apvienotā saraksta" (AS) un Nacionālās apvienības (NA) atbalstu.

Prezidenta vēlēšanu iznākums politikas kuluāros radīja vispārēju pārliecību, ka valdībā gaidāmas pārmaiņas – vai nu paplašināsies esošās koalīcijas sastāvs vai pilnībā mainīsies valdība.

Drīz pēc Valsts prezidenta vēlēšanām Kariņš pauda nepieciešamību sākt sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu, piedāvājot diskutēt par iespēju esošajiem politiskajiem spēkiem pievienojot arī ZZS un "Progresīvos". Premjers koalīcijas paplašināšanas nepieciešamību pamatoja ar vēlmi padarīt raitāku lēmumu pieņemšanas procesu, kam būtu plašāks politisks atbalsts nekā līdz šim.

Esošie partneri AS un NA neatsaucās Kariņa aicinājumam diskutēt par koalīcijas paplašināšanu, tāpēc premjers un viņa pārstāvētais politiskais spēks JV visu vasaru tikās ar opozīcijā esošajiem politiskajiem spēkiem – ZZS un "Progresīvajiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!