Foto: DELFI
Tieši pirms gada – 2022. gada 25. augustā – tika nogāzts piemineklis Uzvaras parkā. Tagad gandrīz itin nekas neliecina, ka agrāk parkā atradies 79 metrus augsts obelisks – tagad pa tā agrāko "dzīvesvietu" aktīvi rušinās ekskavatori un buldozeri, novēroja portāls "Delfi".
Atskatīties uz tās dienas notikumiem iespējams šajā "Delfi" reportāžā.

Šā gada 25. augustā parka teritoriju vairs neapsargā neskaitāmi kārtības sargi, bet to vietā aktīvi strādā celtnieki, kuri bijušo pieminekļa teritoriju pārvērtuši būvlaukumā.

Lai Uzvaras parku pārvērstu par visiem pieejamu atpūtas vietu, Rīga dome aizņemsies sešus miljonus eiro.

Uzvaras parka labiekārtošanas koncepcija paredz darbus veikt divos posmos. Pirmajā posmā plānots veidot parka ainavisko daļu deviņu hektāru platībā, uzstādot vairāk nekā 100 jaunu soliņus, izvietojot bērnu rotaļu un vingrošanas elementus, iestādot ap 1500 kokus un krūmus, kā arī citus augus.

Šajā parka daļā tiks izbūvēti gājēju un velosipēdistu celiņi ar kopējo platību 9100 kvadrātmetru, paredzot celiņu arī skriešanai. Tāpat parkā taps jauna unikāla ainaviskā skeitborda trase un tiks izbūvēta viena kilometru gara trase slēpošanai un skrituļslidošanai.

Paredzēts, ka parka ainaviskās daļas labiekārtošana tiks pabeigta līdz šā gada 11. novembrim. Šo darbu veikšanai paredzēti seši miljoni eiro.

2024. gadā parka labiekārtošanu plānots turpināt, otrajā posmā izveidojot aktīvās atpūtas zonas tuvāk Hermaņa ielai. Šajā parka daļā atradīsies dažādiem sporta veidiem paredzēti laukumi, kā arī līdzdalības budžeta konkursā rīdzinieku atbalstītais betona baseina skeitborda laukums. Tiek plānots arī izveidot bērnu ūdens rotaļu laukumu.

Kā ziņots, ka 2022. gada augustā Uzvaras parkā tika nojaukts padomju okupācijas piemineklis. 25. augustā, būvnieki demontēja pieminekļa Uzvaras parkā centrālo obelisku. Tas tika "nogāzts ar kalšanas metodi". Darbi tika sākti agrā rītā un piemineklis sabruka ap pulksten 16.40. To bija iespējams vērot tiešraidē portālā "Delfi".

Pērn 13. maijā Rīgas dome ārkārtas sēdē atbalstīja Pārdaugavā esošā tā dēvētā Uzvaras pieminekļa demontāžu. Objekta oficiālais nosaukums ir piemineklis Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem.

Gala lēmums par padomju režīma slavinošu pieminekļu demontāžu tika pieņemts 16. jūnijā, kad Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!