Foto: LETA

Skaidrs, ka piecu politisko spēku koalīcijas nebūs, piektdien, 25. augustā, pēc tikšanās ar iespējamajiem koalīcijas partneriem žurnālistiem pavēstīja premjera amata kandidāte Evika Siliņa (JV).

Piektdien Siliņa tikās ar "Apvienotā saraksta" (AS), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Nacionālās apvienības (NA) un "Progresīvo" pārstāvjiem, lai pārrunātu iespējas izveidot plašu koalīciju. "Skaidrs, ka piecas partijas nevarēs būt," par iespējamo koalīcijas modeli secināja Siliņa.

Viņa to pamatoja ar faktu, ka NA nesadarbosies ar "Progresīvajiem", tāpēc lēmumu par četru partiju koalīciju – ar NA vai "Progresīvajiem" - Siliņa pieņems pirmdien, 28. augustā, pēc konsultācijām "Jaunās vienotības" (JV) valdē.

"Pirmdien JV valdē izstāstīšu, kādas bija sarunas, diskutēsim par koalīcijas modeļiem," teica politiķe un pieļāva pēc JV valdes sēdes informēt par turpmākajiem koalīcijas sarunu soļiem.

Skaidrojot, kāpēc koalīcijas jautājums tiks pārrunāts JV valdē, Siliņa sacīja, ka šis ir demokrātisks process, turklāt JV ietver vairākas reģionālās partijas, kurām ir būtiski saprast, kā gājis koalīcijas sarunās. Siliņa arī neatklāja savu personīgo viedokli par to, kuram no politiskajiem spēkiem viņa dotu priekšroku koalīcijā.

Pēc sarunām Siliņa ar gandarījumu konstatēja, ka visi četri politiskie spēki ir gatavi strādāt viņas komandā. Visi potenciālie partneri bijuši vienisprātis jautājumā par nepieciešamību ieguldīt iekšējā un ārējā drošībā.

Tāpat sarunās iezīmējās temati, par kuriem politiskajiem spēkiem domas dalījušās. Viņa piebilda, ka turpmāk gaidāmi potenciāli strīdi par budžetu.

Politiskie spēki arī runājuši par ZZS iekļaušanu koalīcijā un to, kā izvairīties no sankcijām pakļautu personu ietekmes, domājot Aivaru Lembergu. Pēc Siliņas teiktā, šo ietekmi plānots mazināt, koalīcijas līgumā iekļaujot atrunu.

Starp sarunas tematiem bijusi arī veselības aprūpe. Kā atzina Siliņa, veselības pakalpojumu pieejamības problēmas risināšana nebūs vienkārša, jo šis jautājums skar ne tikai finansēšanas aspektus. Tāpat ticis runāts par lielāku caurredzamību mediķu un pedagogu algās.

Runājot par cilvēktiesību tematu loku, Siliņa sacīja, ka NA neatbalstīs Stambulas konvencijas ratifikāciju, savukārt par attiecību reģistrāciju, varētu rast kopīgus risinājumus.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien, 24. augustā, oficiāli aicināja Eviku Siliņu (JV) veidot nākamo, pēc kārtas 42. Ministru kabinetu.

Piektdien Siliņa sāka oficiālas sarunas par iespējami plašākas koalīcijas izveidi. Uz sarunām aicināti politiskie spēki "Apvienotais saraksts" (AS), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), Nacionālā apvienība (NA) un "Progresīvie".

Iepriekš Siliņa prognozēja, ka pēc šīm sarunām vēl nebūs skaidrība par koalīcijas aprisēm.

Jau iepriekš izskanējis, ka pastāv vairāki koalīcijas modeļi, no kuriem piecu politiskos spēku sadarbība tiek vērtēta kā nereālākā.

Savukārt četru politisko spēku koalīcijai ir divi varianta – JV, AS, ZZS un "Progresīvie" vai arī JV, AS, ZZS un NA. Ja netiks panākta vienošanās par četru spēku koalīciju, ticamākais, tiks veidota trīs politisko spēku koalīcija.

Runājot par koalīcijas sarunu tempu, Siliņa iepriekš kā vienu atskaites punktu minēja 15. oktobri, kad Saeimā būs jāiesniedz 2024. gada budžets. "Tas uzliks tempu partneriem izšķirties par darbošanos koalīcijā," sacīja Siliņa. Iepriekš arī minēts, ka Saeimai par jauno valdību vajadzētu lemt septembra vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!