Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 29. augustā, nolēma PSRS okupācijas laikā nodarīto zaudējumu izvērtēšanas komisijas vadību uzticēt vēsturniekam, Vidzemes augstskolas padomes loceklim Gatim Krūmiņam.

Ministru kabinets 2013. gada 7. novembrī izdeva rīkojumu "Par komisijas izveidi PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai", par komisijas vadītāju ieceļot Edmundu Stankeviču.

Tomēr komisijas priekšsēdētājs iesniedzis iesniegumu ar lūgumu atbrīvot no pienākumiem.

Darbam komisijā tika uzrunāti eksperti, tāpēc valdība otrdien lēma par jaunu komisijas priekšsēdētāju un aktualizēja tās sastāvu, paplašinot augsti kvalificētu ekspertu vēstures pētniecībā un starptautisko tiesību jomā pārstāvību tajā.

No valdībā lemtā izriet, ka komisiju turpmāk vadīs Krūmiņš, kā arī komisijas darbā iesaistīsies jauni pārstāvji no Latvijas Nacionālā arhīva, Rīgas Juridiskās augstskolas un Vidzemes augstskolas.

Darbu komisijā turpinās pārstāvji no Latvijas okupācijas izpētes biedrības, Latvijas Okupācijas muzeja, Latvijas Kara muzeja, Ārlietu ministrijas, Aizsardzības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Tēvzemes biedrības.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!