Foto: Shutterstock

Veselības ministrija (VM) plāno vērtēt laboratoriju pārstrādes iemeslus un piedāvāt Ministru kabinetam priekšlikumus laboratorijas pakalpojumu finansiālās pieejamības uzlabošanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Pēdējos gados laboratoriju sniegto pakalpojumu apjoms ik gadu pieaug un tādējādi pārsniedz līgumos noteikto finansējumu. Veidojas tā saucamās pārstrādes, kad valsts apmaksāto izmeklējumu apjoms pārsniedz iepriekš plānoto un laboratorijas laikus nesaņem samaksu, kā arī pastāv risks, ka apmaksa netiek saņemta vispār, vai tiek saņemta samazinātā apjomā par pacientiem sniegtajiem pakalpojumiem, kuru nepieciešamību noteikuši ģimenes ārsti un ārsti speciālisti.

VM norāda, ka, ņemot vērā pārstrāžu pašreizējo apjomu, sabiedrības veselības tendences, ar pakalpojuma sniegšanu saistīto izmaksu pieaugumu, pastāv bažas, ka, pat samazinot laboratorisko izmeklējumu tarifus un apmaksas koeficientu, ieviešot izmeklējumu ierobežojumus un stingru piešķirtās kvotas izlietojuma uzraudzību, bet saglabājot esošo pieeju finansējuma piešķiršanai, nav iespējams apmierināt visas pacientu vajadzības un izvairīties no laboratoriju pārstrādēm.

VM informē, ka pērn faktiski veiktais laboratorisko izmeklējumu apjoms sasniedza 47 873 419 eiro, kas par 1 537 517 eiro pārsniedza pieejamos resursus laboratoriskajiem pakalpojumiem budžeta apakšprogrammā "Laboratorisko izmeklējumu nodrošināšana ambulatorajā aprūpē" un kas būtu nosedzami 2023.gadā. Savukārt šī gada pirmajā pusgadā ir izveidojusies laboratorisko izmeklējumu pārstrāde 8 017 532 eiro apmērā.

Ņemot vērā 2023.gada pirmajā pusgada faktiski veikto pakalpojuma apjomu, VM prognozē, ka laboratorisko pakalpojumu nodrošināšanai 2023.gada budžetā finansējuma nav 298 702 pacientiem ar dažādām diagnozēm, kam papildus būtu nepieciešams 14 678 107 eiro. Lai 2023.gadā veiktu norēķinus pilnā apmērā arī par 2022.gada saistībām, VM vērtējumā, papildus nepieciešamais finansējums laboratorijas pakalpojumu apmaksai 2023.gadam 16 215 624 eiro.

Lai segtu laboratoriju pārstrādes, VM ik gadu sniedz pieprasījumus finansējuma saņemšanai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, tomēr šāda kārtība nevar pastāvēt ilgtermiņā. VM uzsver, ka situācijas risinājumam nepieciešama laboratorisko izmeklējumu apmaksai nepieciešamo līdzekļu plānošanas procesa pārskatīšana, balstot to datos par dzīves ilgumu, sabiedrības veselību, saslimstības līmeni, saistot ar citu pakalpojumu pieejamības palielināšanu, tādējādi nosakot esošo iedzīvotāju vecuma un veselības stāvoklim nepieciešamo laboratorisko izmeklējumu apjomu.

VM saredz vairākus turpmākos īstermiņa risinājumus problēmai. Viens no tiem paredz, ka atbilstoši noslēgtiem līgumiem Nacionālais veselības dienests (NVD) katru mēnesi līdz 30.datumam ievieto savā tīmekļvietnē informāciju par ģimenes ārstiem un sekundārās ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem laboratorisko pakalpojumu apmaksai paredzētā līdzekļu apjoma izlietojumu un īpatsvaru iepriekšējos mēnešos. Tādējādi NVD prioritāri nodrošinās preventīvu iespēju katrai ārstniecības iestādei pašai sekot līdzi sava plānotā laboratorisko izmeklējumu apjoma izlietojumam.

Vienlaikus ģimenes ārstiem, kuru aprūpē ir daudz hroniski vai smagi slimu pacientu, ir iespēja vērsties NVD, lūdzot palielināt kvotu. Tomēr NVD turpmāk pievērsīs pastiprinātu uzmanību koordinētai kontrolei starp nosūtījumu kvotām un veicamo izmeklējumu kvotām, lai neveidotos rindas uz laboratoriskiem pakalpojumiem, ja pacientiem nepieciešamais manipulāciju apjoms turpinās nekontrolējami augt.

Ministrijā norāda, ka, ņemot vērā, ka valsts apmaksāto laboratorisko izmeklējumu klāsts un tarifi nav ilgstoši pārskatīti, NVD kopā ar nozares speciālistiem līdz 2024.gada 1.jūlijam pārskatīs laboratorijās lietojamo manipulāciju sarakstu un tarifus, sākot ar finanšu ietilpīgākajām manipulācijām. Rezultātā VM līdz 2024.gada 31.jūlijam sagatavos iesniegšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par tarifu pārskatīšanas rezultātiem.

Savukārt izdevumus laboratorisko izmeklējumu deficītu segšanai par 2022.gadu ne vairāk kā 1 537 517 eiro apmērā un izdevumus laboratorisko izmeklējumu deficītu segšanai par 2023.gadu ne vairāk kā 14 678 107 eiro apmērā 2023.gadā VM plāno segt no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

VM norāda, ka no 2024.gada 1.janvāra uzņemšanas (neatliekamas palīdzības) nodaļās sniegtās laboratoriskās manipulācijas tiks apmaksātas caur uzņemšanas (neatliekamas palīdzības) nodaļas maksājumu, ar šo atdalot diennakts laboratoriskos pakalpojumus no ambulatoriem laboratoriju pakalpojumiem.

Tāpat nākamgad plānots uzsākt vienotās Laboratorisko izmeklējumu informācijas sistēmas darbību. NVD jau 2022. un 2023.gadā sadarbībā ar Latvijas vadošajiem speciālistiem laboratorisko izmeklējumu jomā, veica pārskatīšanu vairāk kā 1200 laboratorisko izmeklējumu manipulācijām, kas ir pieejamas valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā, kā arī uzsāka Laboratorijas moduļa izstrādi, lai realizētu laboratorisko izmeklējumu rezultātu pārvaldību un pieejamību ārstniecības personām un pacientiem vienuviet. Kā šādas jaunas sistēmas ieviešanas kopā ar E-veselības funkciju paplašināšanu pirmie ieguvumi tiek plānoti laboratorijās veikto izmeklējumu rezultātu pārskatu pieejamība E-veselībā vienkopus, skaidro VM.

Savukārt, lai ilgtermiņā izvairītos no pašreizējās situācijas, kā piemērotākais risinājums tiek izskatīta vienota valsts apmaksāto laboratorisko pakalpojumu izsole. VM skaidro, ka sadarbībā ar asociācijām un citiem nozares profesionāļiem tiks izvērtētas izsoles veikšanas iespējas, ņemot vērā pakalpojuma saturu, prasības pakalpojumu sniedzējiem, kā arī uzsākta pilotprojektu īstenošana, kur atsevišķiem laboratorijas pasākumiem tiks izsludināts izsoles iepirkums un vērtēts finansiālais ieguvum un ietekme uz pakalpojuma pieejamību, kā arī citi faktori. Pasākuma izpildes termiņš ir 2024.gada 30.aprīlis, kā rezultātā tiks sagatavots informatīvais ziņojums ar izvērtējumu par laboratorisko pakalpojumu izsoles ieviešanas lietderības pamatojumu.

VM lūgs pagarināt laboratoriju pārstrādes iemeslu izvērtēšanas procesu līdz 2024.gada 30.aprīlim, kad tiks iesniegts izvērtējums par laboratorisko pakalpojumu iepirkumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!