Foto: AFP/Scanpix / LETA

Skolotāju "medības" ir kļuvušas par daudzu Latvijas skolu direktoru ierastu nodarbi. Eiropas valstu valodu skolotāji ir izteikti retas trofejas. Pie tādas – vācu valodas skolotājas – pērn ar audzēkņu vecāku palīdzību ticis Kocēnu pamatskolas direktors Māris Bušmanis. Sākot ar 2026./2027. mācību gadu, krievu valodu kā otro svešvalodu izskaudīs. Taču šobrīd nav skaidrs, kas bērniem tās vietā mācīs citas valodas.

Kā norāda Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), šajā mācību gadā kopumā ir 4527 svešvalodu skolotāji. Vairāk nekā puse jeb 2659 no tiem māca angļu valodu. Trešdaļa jeb 1183 māca krievu valodu. Šie dati un cilvēki, kas aiz tiem stāv, pēc trim gadiem piedzīvos krasas izmaiņas. Proti, kā lēma nozares ministrija, kā otrā svešvaloda skolām būs jāpiedāvā kāda no ES valodām vai svešvaloda, kuras apguvi regulē noslēgtie starpvaldību līgumi izglītības jomā.

Pēc ministrijas aplēsēm, vēl 2021. gadā puse Latvijas skolu nemaz nepiedāvāja izvēles iespēju otrai svešvalodai. Bērni vairāk nekā 300 skolās varēja mācīties vien krievu valodu. Kā un ko turpmāk skolas piedāvās tās vietā, skaidro "Delfi".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!