Foto: Pexels.com
Šī gada 1. jūnijā Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) sāka īstenot Nacionālā veselības dienesta nodrošinātu, valsts apmaksātu, psihiskās veselības uzlabošanas pilotprojektu – Agrīnas intervences programmu (AIP) pacientiem ar šizofrēniskā spektra traucējumiem. Pirmajos trīs mēnešos programmā ir uzņemti un veiksmīgi ārstējas 32 pacienti, portālu "Delfi" informēja RPNC pārstāve Ilze Krūkle.

Projekta vadītāja, RPNC Izglītības un pētniecības daļas vadītāja, psihiatre Liene Sīle ir gandarīta, ka Agrīnas intervences programma ir sākusi darboties. Ideja par tādas izveidošanu viņai radusies pirms astoņiem gadiem, kad bijusi rezidente.

"Pati intervences programmas ikdiena ir izaicinājumu pilna, jo cenšamies pielāgoties apstākļiem ambulatorā pakalpojuma ietvaros. Aktīvi sadarbojamies ar nodaļām, cenšamies iesaistīt kolēģus – psihiatrus, lai pēc iespējas ātrāk sāktu pieņemt pacientus pēc izrakstīšanas no nodaļām," stāsta Sīle.

Viņas ieskatā, lielākais izaicinājums, kas kopš pilotprojekta uzsākšanas ir bijis – pašiem saprast, kā efektīvāk organizēt organizatorisko un komandas darbu, jo "uz āru jau mēs redzam tikai ārstniecības procesu, bet tam visam apakšā ir ļoti liels organizatorisks darbs, kas ietver gan finansējumu, gan personāla darba stundu un kabinetu sadalījuma plānošanu, piemērotu laika grafiku sastādīšanu gan specialistiem, gan pacientiem".

"Tas pavisam noteikti ir mūsu veiksmes stāsts, ka pacientam pēc izrakstīšanās no stacionāra nodaļas, kur viņš ir uzturējies ar pirmo šizofrēnijas psihozes epizodi, mēs ambulatoro vizīti varam nodrošināt divu nedēļu laikā, līdz ar to ārstēšanas process praktiski netiek pārtraukts," uzsver psihiatre. "Tas ir būtiski, jo pacientiem ar psihotiskiem traucējumiem viens no lielākajiem riskiem, ka psihoze atkārtosies, ir tieši pirmie trīs mēneši pēc izrakstīšanas (kas nereti ir saistīts ar risku nelietot medikamentus). Tādēļ, ja pacients ir nonācis mūsu redzeslokā, tad cenšamies nodrošināt, lai viņš divu nedēļu laikā saņemtu pakalpojumu," akcentē Sīle.

RPNC atgādina, ka AIP ir domāta pacientiem šizofrēniskā spektra psihotisku traucējumu sākumstadijā, kad piedzīvota pirmā psihoze. Psihotiski traucējumi un šizofrēnija ir vienas no smagākajām psihiskajām saslimšanām, un tās ir hroniskas saslimšanas. "Mēs strādājam ar pacientiem, kuriem ir augsts risks gan saasinājumiem, gan tam, ka stāvoklis pasliktināsies, gan, ka trūkst līdzestības. Mūsu mērķis, par ko cīnāmies, - lai pēc iespējas ierobežotu šo slimības progresēšanu un attālinātu otro psihozes epizodi. Nodrošinām pacientam atbalstu ar psihoterapeitiskām metodēm, ar izglītošanas darbu – lai pacients justos labi ar optimālu medikamentu devu un varētu turpināt savu ierasto dzīvi," skaidroja Sīle.

RPNC Agrīnas intervences multiprofesionālo komandu sākumā veidoja seši speciālisti: programmas vadītāja, psihiatre, aprūpes koordinators, māsa, klīniskais psihologs un mūzikas terapeite. Lai efektīgāk nodrošinātu pakalpojumu, vasarā komandai pievienojās vēl viens psihologs, tuvākajā laikā komandai pievienosies arī sociālais darbinieks.

Programmas sākumā bija plānots uzņemt maksimāli 18 pacientus, bet dzīve izdara savas korekcijas un šobrīd ir uzņemti 32 pacienti. Intervences komanda strādā ne tikai ar pašu pacientu, bet arī ar piederīgajiem (pacienta emocionāli tuvajām personām), jo saslimšana ir krīze un stress visai ģimenei, skaidro RPNC.

Šis pilotprojekts darbosies līdz decembra beigām. RPNC plāno šo programmu turpināt, sadarbojoties gan ar Nacionālo veselības dienestu, gan ar Veselības ministriju, jo Agrīnas intervences programma ir iekļauta Psihiskās veselības aprūpes organizēšanas uzlabošanas plānā 2023.–2025. gadam. Ņemot vērā datus un pieredzi, kas iegūta šajā pilotprojektā, varēs veidot strukturētu un konkrēti definētu valsts apmaksātu pakalpojumu, norāda centrā.

Agrīnas intervences programmu var saņemt bezmaksas jebkurš pacients ar diagnosticētiem šizofrēniskā spektra traucējumiem (F23 un F20) un vienu psihozes epizodi pēdējo trīs gadu laikā, jābūt nosūtījumam no NVD līgumattiecībās esoša psihiatra vai ģimenes ārsta (u27 forma).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!