Foto: LETA

"Sabiedrības par atklātību – Delna" ("Delna") direktore Inese Tauriņa vēstulē Saeimas deputātiem aicina noraidīt Gunāra Kūtra (ZZS) kandidatūru Saeimas priekšsēdētāja amatam, ņemot vērā viņa izteikumus par ASV sankcijām pakļauto Ventspils politiķi Aivaru Lembergu.

Vēstulē "Delnas" direktore vērš deputātu uzmanību Kūtra paustajam pirmdien, 18. septembrī, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā". Tajā Kūtris minējis, ka turīgas personas, to skaitā tās, kas apsūdzētas vai notiesātas kriminālpārkāpumos, būtu sevišķi vēlams iesaistīt lēmumu pieņemšanās par ekonomiskiem jautājumiem.

"Kūtris apgalvoja, ka neredz nekādas problēmas saistībā ar Lemberga ietekmi savā politiskajā spēkā un, ka viņš Lembergu ciena kā "veiksmīgu saimnieku"," raksta Tauriņa. "Delnas" ieskatā, Kūtra izteikumi ne vien liecina par viņa necieņu pret tiesiskumu, demokrātijas principiem un Latvijas sabiedrības vērtībām, bet arī norāda uz iepriekš izteiktajām "Delnas" aizdomām par iespējamo Lemberga ietekmi jaunizveidotajā valdībā.

"Lemberga lietā, kurā viņam ir izvirzītas nopietnas apsūdzības naudas atmazgāšanā, kukuļņemšanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, pirmā instance jau ir pieņēmusi spriedumu, atzīstot Lemberga vainu. Kūtris intervijā apgalvoja, ka neredz nekādas problēmas saistībā ar Lemberga, kurš esot veiksmīgs saimnieks, ietekmi politiskajā spēkā un, ka viņš Lembergu cienot," raksta Tauriņa.

"Delna" pauž sapratni, ka Kūtris kā jurists un bijušais tiesnesis ņem vērā nevainīguma prezumpciju – ka apsūdzētais nav vainīgs, kamēr viņa vaina nav pierādīta. Taču "Delna" uzskata, ka patlaban Kūtris ir politiskā amatā un iespējams ieņems vienu no svarīgākajiem amatiem valstī, tādēļ esot šādos amatos ir jāņem vērā daudz stingrāki godprātības principi un cita starpā jāvērtē personas reputācija un sabiedrības viedoklis.

"Šobrīd redzam, ka Kūtris nav gatavs stingri iestāties par augstiem godprātības standartiem, tai skaitā vērtējot personu reputāciju. "Delnas" ieskatā šie izteikumi ir jāņem vērā, lai izslēgtu Kūtri no to deputātu rindām, kas apsverami Satversmes priekšsēdētāja amatam. Gadījumā, ja Saeima tomēr atbalstītu šo kandidatūru, būtu acīmredzami skaidrs, ka runas par ieceri un iespējamību jaunās valdības darbu norobežot no oligarhu ietekmes, ir bijušas meli," secina Tauriņa.

Viņa piebilst, ka kandidatūras apstiprināšana būtu pretrunā solījumiem, ko devusi jaunā Saeimas koalīcija, kura ir solījusi nepieļaut oligarhu ietekmi uz lēmumu pieņemšanu un veicināt valsts pārvaldes atklātību, atbildīgumu un principialitāti.

Tauriņa norāda, ka Saeimas priekšsēdētāja amats nav tikai simbolisks, bet tam piesaistītas arī reālas pilnvaras un iespējas ietekmēt politikas veidošanas dienaskārtību. Saeimas priekšsēdētājs tostarp vada un uztur kārtību plenārsēdēs, pārstāv Saeimu attiecībās ar citām valsts institūcijām, ārvalstu parlamentiem un starptautiskajām organizācijām, ir Nacionālās drošības padomes loceklis, Valsts prezidenta prombūtnē paraksta un izsludina Saeimas pieņemtos likumus, kā arī pilda citus Valsts prezidenta pienākumus.

""Delna" aicina deputātus pārskatīt savu publiski izskanējušo ieceri un noraidīt Kūtra kandidatūru Saeimas priekšsēdētāja amatam. Deputātiem jārēķinās, ka pēc Kūtra pēdējo dienu izteikumiem deputātu attaisnošanās ar neinformētību par kandidāta nepiemērotību vairs nav iespējama," raksta Tauriņa un piebilst, ka balsojums par labu šai kandidatūrai būs interpretējams tikai un vienīgi kā ļaunprātīga rīcība.

"Delna" uzskaita arī riskus, kas saistās ar nepiemērota kandidāta iecelšanu Saeimas spīkera amatā, piemēram, ietekme uz tiesnešu, prokuroru un citu amatpersonu, kas ir atbildīgas par tiesiskuma un tiesiskuma nodrošināšanu, iecelšanu un atbrīvošanu no amata; valsts ekonomiskās un nacionālās drošības sabotāža; apdraudējums attiecībām un sadarbībai ar Latvijas sabiedrotajiem un partneriem, jo īpaši Eiropas Savienībā un NATO; turpmāka sabiedrības uzticēšanās mazināšanās Saeimai un citām valsts institūcijām.

Vienlaikus, pamatojoties uz šiem publiskajiem izteikumiem, "Delna" aicina deputātus vērsties Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ar lūgumu komisijai vērtēt Kūtra komentāru atbilstību Saeimas Ētikas kodeksa normām, lai novērstu tālāku Saeimas prestiža graušanu.

Otrdien par minēto jautājumu izteicās arī Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), kuras ieskatā Kūtra izteikumi nav saprotami un pieņemami.

"Es uzskatu, ka valstī, kurā esam gana ilgi cīnījušies ar korupciju un valsts nozagšanas faktoru, Kūtrim jāspēj izskaidrot sevis paustais un līdz rītdienai jāatvainojas par izteikumiem," uzsvēra Siliņa.

Trešdien, 20. septembrī, plānota Saeimas ārkārtas sēde, kurā no amata plānots atbrīvot līdzšinējo Saeimas priekšsēdētāju Edvardu Smiltēnu (AS). Viņa vietā plānots iecelt Kūtri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!