Foto: LETA

Jaunajai Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV) ir divi padomnieki - abi ārlietu jautājumos, liecina Ministru kabineta (MK) mājaslapā publicētā informācija. Savukārt Siliņas biroju vadīs bijušā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) biroja vadītāja Ieva Zīberga.

Par Ministru prezidentes padomnieku ārlietu un Eiropas Savienības jautājumos iecelts Reinis Brusbārdis, savukārt Ministru prezidentes padomniece ārlietu jautājumos ir Gunta Pastore.

Ministru prezidentes sekretāre ir Inga Vutkeviča, bet konsultante – Vita Žindika. Visas minētās personas šos amatus ieņēma arī Krišjāņa Kariņa (JV) birojā.

Ministru prezidentes parlamentārais sekretārs būs Jānis Patmalnieks, kurš arī strādāja Kariņa komandā. Savukārt Siliņas preses sekretārs būs bijušā Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (PP) padomnieks Aleksis Zoldners.

Briškenam arī divi ārštata padomnieki

Jaunā satiksmes ministra Kaspara Briškena (P) biroja vadītāja un padomniece būs Ginta Veipa-Kopilova, informēja Satiksmes ministrijā (SM). Veipa-Kopilova, ieguvusi Latvijas Universitātes maģistra grādu tiesību zinātnē un juristes kvalifikāciju. Līdz šim strādājusi vadošos amatos juridiskajā un iepirkumu jomā gan publiskajā, gan privātajā sektorā, 14. Saeimas sasaukumā pildījusi vecākās konsultantes pienākumus un piedalījusies likumprojektu izstrādē.

Satiksmes ministra birojā kā padomnieks izraudzīts Edgars Klētnieks, kurš ieguvis Kembridžas Universitātes bakalaura grādu dabaszinātnēs un maģistra grādu skaitļošanas ķīmijā. Līdz šim strādājis kā galvenais produktu vadītājs Rīgas digitālajā aģentūrā, projektu vadītājs AS "Printful" un valdes loceklis Latvijas Debašu asociācijā.

Tāpat kā Briškena padomnieks izvēlēts Jānis Meirāns, kurš ieguvis Roterdamas Universitātes maģistra grādu pilsētvides, ostu un transporta ekonomikā. Pirms tam strādājis kā "Rīgas satiksmes" pagaidu valdes loceklis un Rīgas domes vicemēra Viļņa Ķirša (JV) padomnieks mobilitātes jautājumos.

Vēl ministra birojā kā padomnieks iecelts Rasmuss Filips Geks, kurš ieguvis bakalaura grādu Rīgas Ekonomikas augstskolā. Iepriekš strādājis kā Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa padomnieks digitālajos jautājumos un Rīgas biroja vadītājs starptautiskā uzņēmumā "Dynamic Yield".

Vienlaikus satiksmes ministram būs divi ārštata padomnieki – Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere, Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas "Sustento" valdes priekšsēdētāja, Latvijas pārstāve Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejā, Eiropas Foruma Cilvēkiem ar invaliditāti ģenerālsekretāre Gunta Anča un Latvijas Loģistikas asociācijas valdes priekšsēdētājs ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi transporta un loģistikas nozarē, guvis starptautisku darba pieredzi, publicējis divas grāmatas un vairāk nekā 50 publikācijas – Normunds Krūmiņš.

Savukārt Briškena birojā kā ministra palīdze strādās Beatrise Dreiškina, kura līdz šim bijusi Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāres Ilondas Stepanovas palīdze.

Kariņa biroju vadīs Ginta Ozola

Ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) biroju vadīs kādreizējo ekonomikas ministru Arta Kampara (JV), Daniela Pavļuta ("Par"), Arvila Ašeradena (JV) un Jāņa Vitenberga (NA) biroju vadītāja Ginta Ozola, noskaidroja aģentūra LETA.

Ozola ieguvusi maģistra grādu politikas zinātnē Latvijas Universitātē un bakalaura grādu matemātikā Liepājas pedagoģijas akadēmijā. Vairāk nekā desmit gadus viņa strādājusi Liepājas pārstāvniecībā Rīgā, kļūstot par tās vadītāju 2005. gadā.

Ozola bijusi iepriekšējo ekonomikas ministru Kampara, Pavļuta, Ašeradena un Vitenberga biroja vadītāja. Pēdējā gada laikā viņa strādājusi Izglītības un zinātnes ministrijā, kur bijusi valsts sekretāres vietniece administratīvajos jautājumos. Iepriekš Ozola bijusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētāja padomniece, Pārresoru koordinācijas centra konsultante, kur strādājusi pie Nacionālā attīstības plāna 2021.-2027. gadam sagatavošanas.

Kariņa padomnieka komunikācijas jautājumos pienākumus birojā ir uzsācis pildīt Sandris Sabajevs, kurš līdz šim pildīja Ministru prezidenta preses sekretāra amata pienākumus, bet iepriekš ieņēma partiju apvienības "Jaunā vienotība" preses sekretāra amatu. Savukārt darbu biroja vadītājas vietnieces amatā turpinās karjeras diplomāte Andra Krūmiņa.

Auguļa birojā viņa līdzgaitnieki

Labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) birojā strādās aptuveni tie paši cilvēki, ar kuriem viņš sadarbojies jau iepriekšējās reizēs, kad ieņēma ministra amatus, piemēram, par parlamentāro sekretāru iecelts Reinis Uzulnieks. Kā noskaidroja aģentūra LETA, Uzulnieks iepriekš bijis ministra padomnieks Labklājības (LM) un Satiksmes ministrijās (SM). Tāpat viņš bijis arī parlamentārais sekretārs LM.

Labklājības ministra komandu papildina arī biroja vadītājs Artūrs Neimanis, kurš savulaik jau bija Auguļa biroja vadītājs SM.

Par ministra padomnieku komunikācijas jautājumos iecelts VAS "Latvijas dzelzceļš" Mārketinga un komunikācijas projektu vadītājs Kaspars Magurs.

Savukārt ministra palīdze būs LM ierēdne Jana Grigorjana. Savulaik "lsm.lv" vēstīja, ka tā ir Auguļa kādreizējās sievas Tatjanas meita, uz kuru krita aizdomas par kādas mašīnas lietošanu, kuru ministra ģimenei it kā esot izkārtojis par nodokļu mahinācijām aizdomās turētais Verners Lūsis.

Augulis jau divas reizes paspējis pabūt gan labklājības ministra, gan satiksmes ministra amatā.

Krauze uz ministriju paņem savu Saeimas biroja vadītāju

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) parlamentārā sekretāra amatā iecēlis Normundu Šmitu (ZZS), skaidroja Zemkopības ministrijā (ZM). Šmits patlaban ieņem Latvijas Gaļas pārstrādes asociācijas izpilddirektora amatu. Vienlaikus par ministra biroja vadītāju iecelts Māris Gelsbergs, bet par padomniekiem – Dainis Karols (LZS) un Artūrs Graudiņš (LZS). Gelsbergs arī Saeimā strādāja par Krauzes biroja vadītāju.

Savukārt Karols iepriekš strādājis par Talsu novada domes priekšsēdētāju un patlaban ir Latvijas Zemnieku savienības (LZS) valdes loceklis. Karols 1994. gadā Ogres Meža tehnikumā ieguva mežsaimniecības tehniķa izglītību, bet 2009. gadā pabeidza biznesa augstskolu "Turība", iegūstot jurista palīga kvalifikāciju.

Tikmēr Graudiņš patlaban ieņem LZS ģenerālsekretāra amatu. LZS mājaslapā norādīts, ka Graudiņš Latvijas Universitātē ieguvis maģistra grādu sabiedrības vadībā. Viņš strādājis Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļā, kā arī vadījis Rīgas pilsētas Centra rajona Latvijas Universitātes nodaļu.

Tāpat ministrijas pārstāvji informēja, ka ministra palīdzes amatā darbu saglabājusi Anželika Lazdiņa, kas bija arī Didža Šmita (AS) palīdze. Pagājušajā nedēļa Krauze iecelts zemkopības ministra amatā, stājoties iepriekšējā ministra Didža Šmita vietā.

Krauze iepriekš teica, ka darbam ministra birojā piesaistīs cilvēkus, kas darbojas nozarē un lauksaimniecības organizācijās.

Jau rakstīts, ka Saeima piektdien, 15. septembrī, ārkārtas sēdē apstiprināja 42. Ministru kabinetu ar Eviku Siliņu (JV) Ministru prezidentes amatā un 14 ministriem.

Tāpat ziņots, ka jaunās kultūras ministres Agneses Loginas (P) biroja vadītāja būs mākslas pētniece Līna Birzaka-Priekule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!