Foto: Adobe Stock

“Civilās aviācijas aģentūra” ir apstiprinājusi īslaicīgās gaisa telpas
struktūras izmaiņas, militāro mācību “Namejs” laikā daļā Vidzemes un visā Latgalē, atļaujot ieviest plašus gaisa telpas izmantošanas ierobežojumus, portālu "Delfi" informēja aģentūras pārstāvis Aivis Vincevs.

Gaisa telpas izmantošanas ierobežojumi, kas būs no 23. septembra pulksten 9 līdz 1. oktobra pulksten 18, nepieciešami, lai austrumu daļā sekmīgi varētu nodrošināt netraucētu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) uzdevumu uzpildi, kas saistīti ar pilotējamās aviācijas un bezpilota gaisa kuģu izmantošanu.

Gaisa telpas izmantošanas ierobežojumi noteikti arī virs pilsētām, piemēram, Valmieras, Madonas, Rēzeknes un Daugavpils. Informācija par visiem gaisa telpas izmantošanas ierobežojumiem pastāvīgi pieejama VAS “Latvijas gaisa satiksme” mājaslapā "ais.lgs.lv".

Ar militārajām mācībām neiesaistītai gaisa satiksmei, tajā skaitā bezpilota gaisa kuģiem, ir
aizliegts izmantot gaisa telpu, ja nav saņemts atbilstošs saskaņojums.

Lidojumus iespējams saskaņot vismaz vienu darba dienu iepriekš, izmantojot e-pastus mamc@mil.lv un afcp@mil.lv.

CAA atgādina, ka par lidojuma veikšanu ar bezpilota gaisa kuģi gaisa telpas struktūras elementā
bez atļaujas vai saskaņojuma vai sertificētu lidlauku tuvumā, neievērojot lidojuma attālumu no
lidlauka vai pieļaujamo lidojuma augstumu, kā arī Latvijas gaisa telpā, neievērojot pieļaujamo lidojuma augstumu, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no 150
līdz 1000 eiro, bet juridiskajai personai – no 500 līdz 2500 eiro.

Jau vēstīts, ka visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2023” ir NBS organizētās mācības, lai pārbaudītu un pilnveidotu Latvijas nacionālos kolektīvās aizsardzības plānus.

Mācības norisinās no 5. septembra līdz 2. oktobrim visā Latvijā. Tajās kopā piedalās aptuveni 8500 dalībnieku.

Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot arī karavīru un zemessargu pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu dažādās Latvijas vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!