Foto: Ieva Ābele, Saeima

Pirms nedēļas parlamenta ārkārtas sēde tika prognozēta formāla, kurā bez lieliem pārsteigumiem un vilcināšanās deputātiem vajadzēja ievēlēt nākamo otro augstāko valsts amatpersonu aiz Valsts prezidenta. Tomēr tā nenotika – koalīcijas partneru iebildumu dēļ Saeimas priekšsēdētāja amatā netika ievēlēts Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzītais Gunārs Kūtris, dodot priekšroku publiski mazāk apspriestajai deputātei Daigai Mieriņai (ZZS). "Delfi" šķetina, kā koalīcija todien pieņēma lēmumu par nākamo Saeimas priekšsēdētāju.

Veidojot jauno koalīciju, trīs politiskie spēki – "Jaunā Vienotība" (JV), ZZS un "Progresīvie" – vienojās par pienākumu sadali valdībā, kā arī par Saeimas priekšsēdētāja amata nonākšanu ZZS atbildībā. ZZS šim amatam virzīja Kūtri, lēmumu pamatojot ar faktu, ka viņš bijis starp populārākajiem politiskā spēka deputāta amata kandidātiem 14. Saeimas vēlēšanās – Kūtris bija ZZS Rīgas saraksta līderis.

Tomēr viņa kandidatūra valsts otrās augstākās amatpersonas amatam sašķobījās pēc izteikumiem sabiedriskajos medijos, kuros Kūtris pauda gatavību runāt par ekonomikas attīstību ar apsūdzētiem vai notiesātiem uzņēmējiem, kā arī pauda simpātijas pret ASV sankcijām pakļautā Ventspils politiķa Aivara Lemberga paveikto.

Sēdes sākums nedaudz kavējas

20. septembra rītā, kad parlamentā vēl tikai bija gaidāms balsojums par nākamo Saeimas priekšsēdētāju, JV un "Progresīvie" ar mediju starpniecību paziņoja, ka sagaida ZZS rīcību saistībā ar Kūtra kandidatūras izvērtēšanu. Tomēr ZZS frakcija lēmumu nemainīja un amatam virzīja Kūtri. ZZS līderis, ekonomikas ministrs Viktors Valainis portālam "Delfi" sacīja, ka īsi pirms Saeimas sēdes ZZS frakcija sapulcējās, lai izrunātu politisko situāciju, un vienojās neatteikties no Kūtra kā Saeimas priekšsēdētāja amata kandidātu.

20. septembrī Saeimas sēdei vajadzēja sākties pulksten 9, tomēr toreizējais Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS) to atklāja piecas minūtes vēlāk, jo savas vietas parlamenta sēžu zālē nebija ieņēmusi JV frakcija. Šī politiskā spēka frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edmunds Jurēvics aicina nepārspīlēt sēdes kavēšanu. Viņš portālam "Delfi" sacīja, ka JV frakcijai ir ierasta prakse sanākt pirms parlamenta sēdēm.

Pēc pirmā balsojuma par nākamo Saeimas priekšsēdētāju tapa skaidrs, ka Kūtris amatā netiks ievēlēts, jo pret viņa kandidatūru balsoja koalīcijas partneri JV un "Progresīvie".

Vai pārkāpts koalīcijas līgums?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!