Foto: LETA

Rīgas dome nākamnedēļ plāno lemt par pieminekļa Mstislavam Keldišam demontāžu, liecina Pilsētas attīstības komitejas sēdes darba kārtība.

Pieminekli plānots demontēt un pārvietot uz pašvaldības aģentūras "Rīgas pieminekļu aģentūra" noliktavu.

Lai demontāža noritētu veiksmīgi, procesā pēc vajadzības iesaistīs arī Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentu, Rīgas domes Īpašuma departamentu un Rīgas pašvaldības policiju.

Jau vēstīts, ka pērn decembrī dome atbalstīja vairāku ielu pārdēvēšanu, tostarp Mstislava Keldiša iela tika pārsaukta par Brāļu Kaudzīšu ielu.

Biedrība "Publiskās atmiņas centrs" (PAC) iepriekš apkopoja konkrētus faktus, kas apliecina šo vietvārdu saistību ar komunistisko režīmu.

Viena no ielām, par kuru pētnieki apkopojuši plašu informāciju, ir Keldiša iela. Šī persona bija Padomju Savienības Komunistiskās partijas Centrālās komitejas loceklis, PSRS Augstākās Padomes deputāts un Staļina kodolieroču, ballistisko un spārnoto raķešu autors. Keldišs padomju savienībā arī tika godināts par savu ieguldījumu kodolieroču izstrādē.

Keldišs, kā norāda pētnieki, faktiski darbojās militāri rūpnieciskajā kompleksā, ieroču rūpniecībā, turklāt arī piedalījās atombumbas RDS-6s, ko izmēģināja atmosfērā, un spārnotās starpkontinetālās raķetes V-350 "Burja" izveidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!