Foto: LETA
Vai visās ministrijās labs padoms vienlīdz ir "zelta vērtē"? Finansiālā izteiksmē – īsti ne. "Delfi" salīdzināja visu ministru biroju darbinieku atalgojumu, un, izrādās, par vienlīdzību šajā ziņā nevar runāt – dažās ministrijās tas ir būtiski lielāks nekā citās. Tāpat būtiski atšķiras arī padomnieku skaits, ko dažādās ministrijās algo, lai ministram palīdzētu.

Pirms vairāk nekā 10 gadiem toreizējais satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) savā birojā bija iekārtojis māsīcu, medijiem to skaidrojot gana daiļrunīgi: "Pasaule mums ir spogulis, kurā mēs katrs redzam to savu atspulgu droši vien." Šobrīd labklājības ministrs Augulis vismaz šajā ziņā ir labojies.

Arī kopumā ministru padomnieku sastāvs liecina, ka darbā pieņemšanas galvenais kritērijs vairs nav tikai personīga pazīšanās. Ja vēl pirms 10–20 gadiem, lūkojoties ministru biroju padomnieku sarakstos, varēja domāt, ka darbā pieņemti galvenokārt draugi, partijas un medību biedri, kā arī "labi cilvēki, kurus vajag kaut kur iekārtot", tad tagad personāla izvēle kopumā bijusi mērķtiecīgāka.

Ministru padomnieki nav ierēdņi, viņi arī neslēdz ierasto darba līgumu, kas sniedz zināmu drošību. Var gadīties, ka, iekāpjot lidmašīnā, vēl esi cienījamajā padomnieka amatā, bet, izkāpjot no tās un ieslēdzot telefonu, uzzini, ka ministrs ir atkāpies vai kritusi visa valdība. Tāpat arī nokļūšana ministra birojā var būtiski iekrāsot tālāko nākotni. Pēc nonākšanas tik tuvu politikas virtuvei var nākties zaudēt cienījamo zinātnieka, rakstnieka vai sportista statusu. Tiesa, ir profesionāļi, kas arī pēc īsākas vai garākas rezidēšanas ministrijā turpina būt vienkārši profesionāļi, iespējams, atgriežoties arī citas partijas ministra komandā. Tā iespējams rast pareizo samēru – lai birojā darbotos gan partijas cilvēki, gan arī profesionāļi no malas.

Dažiem alga dubultojusies


Vērtējot pieejamos datus par ministriju amatpersonu atalgojumu, jāsecina, ka vislabāk apmaksātie ir finanšu ministra biroja darbinieki. Biroja vadītājas Signes Jantones atalgojums ir 5300 eiro mēnesī, padomnieku vidējais atalgojums ir 4040 eiro mēnesī

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!