Foto: LETA

No vienas puses izbrīnu raisa izlūkdienestu darbība jeb bezdarbība konkrētajā gadījumā, bet "Izraēlas prettrieciens Palestīnai būs ārkārtīgi brutāls (..)," Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" sestdien prognozēja Latvijas Ārpolitikas institūta Tuvo Austrumu pētniecības programmas vadītāja Sintija Broka.

"Šajā gadījumā, kad Izraēla pieredzējusi militāru iebrukumu savās teritorijās no teroristu organizācijas, tad nu brutalitāte būs ļoti augstā līmenī – tas būtu mans šī brīža minējums. Būtībā tas ir kas tāds, ko kopš 1973. gada šo divu valstu attiecībās neesam pieredzējuši – tas liek mums pārdomāt gan reģiona, gan Rietumu izpratni par šo konfliktu," teica pētniece.

Uz LTV jautājumu, vai varam teikt, ka vēsture atkārtojas, jo sestdien, 7, oktobrī, aprit 50 gadi kopš 1973. gadā Sīrija un Ēgipte uzbruka Izraēlai, sākot karu, ko dēvē arī par Jom Kipur karu, kas tolaik Izraēlai sākās negaidīti, Broka atbildēja: "Nu savā ziņā jā".

"Noteikti no "Hamas" puses sava izvēle laika perioda izvēlē ir skatāma. Ja skatāmies uz vēsturiskajiem satricinājumiem starp Izraēlu un Gazas kaujiniekiem, tad tie atkārtojas ik pēc pāris gadiem – tas pēc būtības nebūtu nekas jauns. "Tajā pašā laikā izlūkdienestu reakcija jeb nespēja reaģēt pietiekami ātri priekš mūsdienu politikas ir pietiekami liels pārsteigums gan pētniekiem, gan Izraēlas un Palestīnas iedzīvotājiem," teica Broka.

"Šobrīd vēl ir pāragri izdarīt dziļus un vērienīgus secinājumus," Broka sacīja, atbildot uz jautājumu, kā izlūkdienesti varēja nepamanīt gatavošanos šādam uzbrukumam.

Savukārt pats uzbrukums "apliecina sava veida izgāšanos", kas Izraēlas premjeram Benjaminam Netanjahu varētu nozīmēt "zināmu savas sabiedrības spriedumu".

Broka teica, ka Netanjahu skaidri deklarējis, ka šis ir karš. "Un karš sevī ietver visus raksturīgos elementus. Un atceramies, ka mēs runājam par Izraēlu, kas ir viena no tehnoloģiski attīstītākajām militāri spēcīgākajām valstīm reģionā," viņa papildināja.

Broka rezumēja, ka Izraēlas un Palestīnas konfliks ir viens no sarežģītākajiem konfliktiem pasaulē – dažu dienu laikā to nevar atrisināt.

"Šī ir paradigmu maiņa, kā mēs raugāmies uz šo konfliktu – gan Rietumi, gan sabiedrotie reģionā. Jo viss, kas ir bijis reģionā, nestrādā līdz šai baltai dienai," viņa teica.

Jau ziņots, ka sestdienas rītā Gazas joslā bāzētais "Hamas" kaujinieku grupējums veica bezprecedenta uzbrukumu Izraēlai, izšaujot tūkstošiem raķešu un desmitiem tā kaujinieku pārvarot stipri nocietinātās robežas vairākās vietās pa gaisu, sauszemi un jūru.

Tiek ziņots, ka vairāki izraēlieši ir nogādāti atpakaļ Gazā kā ķīlnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!