Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 10. oktobrī, atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) izstrādātos likumu grozījumus, kas ļautu līdz 2024. gada beigām autoratlīdzību saņēmējiem nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējiem.

Valdība atbalstīja KM izstrādātos grozījumus Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likumā, ar kuriem līdz nākamā gada beigām tiktu pagarināts likuma pārejas noteikumos paredzētais laika periods, kura ietvaros autoratlīdzības saņēmējiem ir iespēja nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējiem, bet nodokļus par viņiem nomaksā ienākuma izmaksātājs, piemērojot 25% likmi.

KM skaidroja, ka lielākā daļa autoratlīdzības saņēmēju saņem autoratlīdzības neregulāri un ļoti ierobežotā apmērā, līdztekus pamata ienākumiem, ko gūst citur, bieži vien darba tiesisko attiecību ietvaros.

"Šādām personām vispiemērotākais risinājums būtu reģistrēties kā mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātājām un izmantot vienkāršoto nodokļa samaksas risinājumu – saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu, taču šīs personas pagaidām šādu risinājumu neizvēlas," atzina KM.

Vienlaikus ministrijā uzsvēra, ka gadījumā, ja autoratlīdzības saņēmējiem vairs nebūs iespējas maksāt nodokļus, nereģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicējiem, tie varētu reģistrēties kā MUN maksātāji un izmantot vienkāršoto nodokļa samaksas risinājumu – saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu, taču šādu izvēli apgrūtina tas, ka līdz šim – tā kā MUN tika piemērotas divas likmes (25% un 40%) – saimnieciskās darbības ieņēmumu konta izmantošana ir likusies sarežģīta.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pirmdien, 9. oktobrī, valdība ārkārtas sēdē lēma no 2024. gada 1. janvāra noteikt vienu MUN likmi – 25% apmērā. Tas tiks darīts, lai vienkāršotu MUN piemērošanu un administrēšanu, kā arī veicinātu vienkāršotā nodokļa samaksas risinājuma – saimnieciskās darbības ieņēmumu (SDI) konta piemērošanu un novērstu, ka MUN maksātājiem vispirms tiek rezervēts MUN 40% apmērā.

KM atzina, ka, ņemot vērā paredzētos grozījumus MUN likumā, šajā laikā autoratlīdzību saņēmēji varētu pārliecināties, ka ērtāks ir kļuvis vienkāršotā nodokļa samaksas risinājuma – saimnieciskās darbības ieņēmumu konta lietojums, ņemot vērā, ka ar 2024. gadu tiek ieviesta arī vienota MUN likme 25% apmērā.

KM dati liecina, ka iespēju nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējiem 2022. gadā izmantoja aptuveni 32 000 autoratlīdzību saņēmēji. Aptuveni 1,2% jeb 388 personas no tiem izmantoja divas nodokļa likmes (25% un 40%), bet no 2024. gada 1. janvāra izmantos tikai vienu nodokļa likmi (25%).

Gala lēmums par KM piedāvātajām izmaiņām jāpieņem Saeimai. Šī priekšlikuma negatīvā fiskālā ietekme aplēsta 368 000 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!