Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 12. oktobrī, lēma nodot izvērtēšanai Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā "Apvienotā saraksta" (AS) frakcijas deputātu izstrādātos grozījumus Izglītības likumā, kas paredz drošības apsvērumu dēļ ierobežot mobilo telefonu un viedierīču lietošanu skolās.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka izglītības iestādēs ir nepieciešamas izmaiņas normatīvos dokumentos, kuras uzlabotu un garantētu izglītojamo drošību izglītības iestādēs, kā arī veicinātu socializēšanos vienaudžu starpā.

"Izglītības iestādēs ir izteikta digitālā emocionālā vardarbība, kura tiek veicināta, lietojot mobilās viedierīces," secina deputāti.

Tāpat viņi atsaucas uz Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas 2023. gada jūlijā publicēto ziņojumu, kurā rosināta mobilo viedierīču aizliegšana izglītības iestādēs, pamatojot to ar lasītprasmes sliktiem rezultātiem sākumskolas posmā, kā arī viedierīču slikto ietekmi uz bērnu, traucējot koncentrēties mācību darbam.

"Izglītības iestādēm šobrīd nav iespējamu legālu rīcību, lai ierobežotu viedierīču un mobilo telefonu lietošanu, līdz ar to būtu nepieciešams normatīvais deleģējums izglītības iestādēm ar iespēju ierobežot mobilo telefonu un viedierīču lietošanu," teikts likumprojekta anotācijā.

Ar grozījumiem likumā rosināts noteikt, ka izglītības iestādei būtu tiesības ierobežot vai aizliegt mobilo telefonu un viedierīču lietošanu izglītības iestādē, tai skaitā starpbrīžos, kā arī paredzot mobilo viedierīču un telefonu konfiscēšanu, izdodot izglītības iestādes iekšējos noteikumus, vai pilnveidojot iestādes Iekšējās kārtības noteikumus.

Tāpat AS frakcijas deputāti rosina veikt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, nosakot, ka gadījumā, ja izglītības iestādei ir aizdomas par izglītojamā negodprātīgu rīcību, un tas apdraud citu izglītojamo veselību un dzīvību, izglītības iestāde var pārbaudīt bērna privātās mantas.

Piedāvātās likuma izmaiņas arī paredz izglītības iestādēm tiesības pārbaudīt izglītojamo un viņa mantas viņa klātbūtnē, ja ir aizdomas par aizliegto lietu un vielu lietošanu, un tas apdraud citu izglītojamo veselību un dzīvību.

Lai izmaiņas stātos spēkā, Saeimai tās jāpieņem trijos lasījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!