Foto: DELFI
Seši Krievijas pilsoņi Latvijā, seši stāsti par to, kā viņi nokārtoja vai nenokārtoja latviešu valodas prasmju pārbaudījumu A2 līmenī ar pirmo reizi. Pārbaudījumā daudziem nepārvarama kļuva tā rakstīšanas prasmju daļa. Valsts izglītības satura centrs (VISC) līdz novembra beigām rīko atkārtotus latviešu valodas prasmju pārbaudījumus Krievijas pilsoņiem, kas pretendē uz Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijā. Pārbaudījumam pieteikušies vairāk nekā 6500 cilvēki.

"Jūs tikai noteikti uzrakstiet, ka viss bija organizēts lieliski – es nebaidos šī vārda! Cilvēciska attieksme, ļāva apdomāt atbildes... Ar datoru nekādu problēmu man nebija, esmu taču inženieris. Šajā ziņā – nekādu pretenziju!" mūsu sarunā divreiz uzsvēra 73 gadus vecais pensionārs Georgijs. Viņš eksāmenu nenokārtoja. Un domā, ka arī atkārtotajā pārbaudījumā izkritīs: smejies vai raudi, tomēr diakritiskās zīmes – garumzīmes un mīkstinājuma zīmes – nekādi nepadodas.

Lai nokārtotu valsts valodas prasmju pārbaudījumu, katrā no četrām eksāmena daļām jāsavāc vismaz 60%. Katrā no pārbaudījuma daļām maksimālais ballu skaits ir 15, slieksnis – 9 balles. Saskaņā ar VISC aplēsēm vispārējā tendence ir sekojoša: vidējais vērtējums par lasītprasmi – 73%, klausīšanās – 71%, runas prasmes – 67%. Lielākās grūtības ir ar rakstisko prasmju pārbaudi: tur vidējais vērtējums ir 56%, starp tiem, kas nenokārtoja eksāmenu ar pirmo reizi, – 36%. Vairums eksaminēto sūkstās, ka neizjūt tās pašas "strīpiņas un ķeksīšus" – garumzīmes un mīkstinājuma zīmes.

Georgijs, 73 gadi, pensionārs: "Runāt latviešu valodā – ar prieku, bet rakstīt..."

Georgijs dzimis Latvijā, viņa vecāki te atbrauca strādāt uzreiz pēc kara. Krievijas pilsonību pieņēmis tīri ekonomisku apsvērumu dēļ. 2008. gada krīzē zaudēja darbu un cerību uz normālu pensiju – darba stāžā netika ieskaitīti ziemeļos pavadītie padomju gadi. Paziņas ieteica, ka tā var uzlabot finanšu situāciju.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!