Foto: LETA

Piektdien, 3. novembrī, finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) nogādāja Saeimā 2024. gada budžeta portfeli, tādējādi parlamentā sāksies budžeta izskatīšanas process divos lasījumos.

Valdības atbalstītā 2024. gada budžeta trīs galvenās prioritātēm ir iekšējā un ārējā drošība, izglītība un veselība.

2024. gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 14,5 miljardi eiro, savukārt izdevumi – 16,2 miljardi eiro. Nākamgad budžeta ieņēmumi augs par 1,763 miljardiem eiro, bet izdevumi augs 1,538 miljardiem eiro.

Vispārējas valdības budžeta deficīts 2024. gadā tiek prognozēts 2,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), savukārt vispārējās valdības parāds 41% no IKP.

Gan budžeta deficīta, gan parāda vērtības ir zem Eiropas Savienības fiskālajos noteikumos noteiktajām atsauces vērtībām – 3% deficītam un 60% parādam.

Iepriekš Ašeradens pauda, ka 2024. gada budžets ir drošības un atspēriena budžets, tomēr vēlāk ministra birojs komunikācijā vienojies to dēvēt par drošības un ilgtspējas budžetu.

Savukārt Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) iepriekš sacīja, ka 2024. gada valsts budžeta projekts atspoguļo mūsu valsts ilgtermiņa izaugsmes un labklājības nodrošināšanai būtiskākās prioritātes.

Saeima darbu pie 2024. gada budžetu un to pavadošos likumprojektu pakotni sāks nākamnedēļ. Saeimai dokumenti jāskata divos lasījumos. Galīgajā lasījumā budžetu iecerēts skatīt 7. decembrī, bet nepieciešamības gadījumā arī 8. un 9. decembrī.

Iepriekš Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) atzina, ka parlaments 2024. gada budžetu neskatīs pa nakti, kā to parlaments darīja, izskatot 2023. gada budžetu. Saeima to skatīja vienā piegājienā 24 stundas.

"Nav produktīvi strādāt pa nakti, jo cilvēki ir noguruši. Budžets ir svarīgs, bet lēmumiem jābūt izsvērtiem un izdiskutētiem," uzskata Mieriņa, tāpēc viņa piedāvās Saeimai 2024. gada budžetu skatīt no pulksten 9 līdz pulksten 22.

Ja šajā laikā budžets netiks izskatīts, deputāti dosies mājās atpūsties un darbu atsāks nākamās dienas rītā. "Katrā gadījumā nestrādāsim pa nakti," mierināja Saeimas priekšsēdētāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!