Foto: LETA

14. Saeimā neievēlētais politiskais spēks "Saskaņa" aicina savus atbalstītājus parakstīties par referenduma ierosināšanu parlamenta atlaišanai.

Paziņojumā medijiem "Saskaņa" norāda, ka pašreizējais Saeimas sasaukums nav un nebūs šajos grūtajos laikos spējīgs strādāt Latvijas iedzīvotāju labā.

"No vienas puses, mēs redzam savtīgu un bezprincipu koalīciju, kuru interesē tikai amati un algas. No otras puses, mums ir nespējīga un vāja opozīcija," secina politiskais spēks, piebilstot, jo ātrāk 14. Saeima tiks atlaista, jo "ātrāk tautai parādīsies cerība uz labāku nākotni".

"Saskaņa" uzskata, ka Saeimas atlaišana pati par sevi nav panaceja, jo ir nepieciešama varas institūtu reforma.

"Latvijai ir vajadzīgs tautas vēlēts prezidents, kas nes atbildību tautas priekšā. Tāpēc aicinām savus atbalstītājus parakstīties vienlaikus par divām iniciatīvām – par pašreizējas Saeimas atlaišanu un par tiešajām valsts prezidenta vēlēšanām," pauž "Saskaņa".

Parakstu vākšana referenduma rīkošanai par Saeimas atsaukšanu sākās pēc vairāku politisko spēku iniciatīvām – "Latvija pirmajā vietā", "Stabilitātei", "Tautas varas spēks", "Suverēnā vara", "Tautas kalpi Latvijai", "Apvienība Jaunlatvieši" un partiju apvienības "Pamats-LV" un "Jaunā saskaņa".

Par 14. Saeimas atlaišanas referenduma ierosināšanu līdz 13. novembra pusdienlaika parakstījušies vairāk nekā 18 500 cilvēku, liecina portālā "Latvija.lv" publicētā informācija.

Parakstīties par iniciatīvu balsstiesīgie Latvijas iedzīvotāji var arī klātienē dzīvesvietas deklarēšanas vietās pašvaldībās, bāriņtiesās, kas veic notariālas darbības, novados pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja, kā arī Latvijas vēstniecībās ārvalstīs, kur veic notariālās darbības.

Parakstu vākšana ilgs vienu gadu – līdz 2024. gada 9. novembrim. Lai parakstu vākšanu varētu uzskatīt par sekmīgu un varētu rīkotu tautas nobalsošanu par 14. Saeimas atsaukšanu, par iniciatīvu jāparakstās vismaz 10% no balsstiesīgajiem iedzīvotājiem jeb 154 241 Latvijas pilsonim, kas sasniedzis 18 gadu vecumu.

Rīgas Stradiņa universitātes lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle uzskata, ka matemātiski pastāv potenciāls savākt nepieciešamos parakstus 14. Saeimas atlaišanas referenduma ierosināšanai.

Viņa norādīja, ka pašreizējā aktivitāte skaidrojama ar to, ka šo parakstu vākšanu ir iniciējušas divas Saeimā pārstāvētas partijas un šīm partijām ir savs elektorāts. Tostarp, par "Latvija pirmajā vietā" 14.Saeimas vēlēšanās nobalsojuši nedaudz vairāk nekā 57 000 vēlētāju, bet par "Stabilitātei" – 62 000.

Tāpat arī iniciatīvas autori ir vairākas partijas, kas nav iekļuvušas Saeimā, bet ir startējušas vēlēšanās un tām ir savs elektorāts, piemēram, par partiju "Suverēnā vara" nobalsoja vairāk nekā 20 000 vēlētāju.

Tie kopumā ir apmēram 160 000 vēlētāji, kas par iniciatīvas iesniedzēju partijām nobalsojuši iepriekšējās vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!