Foto: YouTube.com / Шпроты в изгнании

Meklēšanā izsludinātais Rīgas domes eksdeputāts Ruslans Pankratovs, kurš pazuda 23. septembrī, guvis politisko patvērumu Krievijā. Pankratovs Eiropas Savienības (ES) un Krievijas robežu šķērsojis hidrotērpā. Par to viņš pastāstījis intervijā propagandas "YouTube" kanālā "Šprotes trimdā".

Pankratovs, kurš iepriekš ticis apsūdzēts nacionāla naida izraisīšanā, kā arī Eiropas Savienības sankciju pārkāpšanā, pazuda 21. septembrī. Novembra sākumā Krievijas Federācijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka viņš atrodas Krievijas teritorijā.

Pankratovs paziņoja, ka sākotnēji nav plānojis bēgt no Latvijas, bet gatavojies sevi aizstāvēt tiesā. Savu nostāju viņš mainījis pēc tam, kad 18. aprīlī saņēmis vēstuli, kurā teikts, ka viņš rada draudus nacionālajai drošībai, līdz ar to viņam "anulēti dokumenti". Pēc Pankratova domām, lieta ir "politisks pasūtījums".

Pankratovs sācis pētīt ierīces, kādas izmanto robežsargi, viņu grafiku un patrulēšanas procesu. Par to, ka eksdeputāts gatavojas bēgt no valsts, zinājis viņa paziņa, kas it kā esot Valsts drošības dienesta darbinieks. Šis cilvēks palīdzējis Pankratovam aizbraukt no Latvijas. Vietu, kurā šķērsojis robežu, Pankratovs neprecizēja, tikai paziņoja, ka tas bijis "Pleskavas virzienā".

"Morāli visgrūtāk bija atvadīties no sievas. Nedrīkstēju viņu iegāzt. Viņa neko nezināja, es patiešām izspēlēju tādu hormonu vētru. Es vairākas dienas pirms bēgšanas izturējos skarbi un aizkaitināti," teica Pankratovs.

Viņš arī stāstīja, ka esot izlicies par makšķernieku. Viņu līdz robežai aizveduši automašīnā, ko pavadījuši vēl divi auto: viens, lai identificētu iespējamos politiķa izsekotājus, bet otrs, lai pakaļdzīšanās gadījumā imitētu ceļu satiksmes negadījumu.

"Es ierodos lokācijā, apsēžos makšķerēt zivis. Vajadzēja sagaidīt, kamēr satumst. Kad jau palika tumšs, saliku savas lietas miskastes maisā, uzvilku hidrotērpu, nogremdēju maisu ūdenī, uzvilku pleznas un gāju. Aizgāju līdz Krievijas piekrastei, nedaudz atvilku elpu, patruļu nesagaidīju un gāju tālāk. Droši vien mani bija fiksējuši sensori, jo pēc 20-30 metriem mani sagaidīja robežsargs," klāstīja Pankratovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!