Foto: Shutterstock

Ministru kabinets otrdien, 21. novembrī, izskatīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto ziņojumu "Kompleksi risinājumi augstvērtīgai izglītības nodrošināšanai vispārējā pamata un vidējā izglītībā", kurā rosināts pāriet uz izglītības programmu finansēšanas modeli, tiesa, diskusijas par konkrētu finansējuma apjomu gaidāmas vēlāk.

IZM piedāvātie risinājumi paredz konkrētu kritēriju ieviešanu, labas skolas un optimālas klašu grupas pieeju, atkarībā no skolēnu blīvuma pašvaldībā un skolas sasniedzamību atkarībā no izglītības posma.

1.–6. klašu grupā noteikts, ka ceļš līdz skolai nepārsniedz 40 minūtes ar pašvaldības nodrošinātu transportu un minimālais skolēnu skaits plānots no 30 līdz 60 izglītojamiem trīs klašu grupā atkarībā no pašvaldību iedalījuma grupas, izņemot valstspilsētas un blīvi apdzīvotas pašvaldības, kur minimālais skolēnu skaits klašu grupā noteikts 120.

1.–6.klašu posmā pieļaujama 25% izglītojamo skaita svārstība no noteiktā minimālā izglītojamo skaita klašu grupā, vērtējot vidējo izglītojamo skaitu konkrētā klašu grupā par pēdējiem trim mācību gadiem.

Plānots noteikt, ka līdz ar aktualizētiem izglītības kvalitātes un kvantitatīvajiem kritērijiem netiks atļauts organizēt apvienotās klases.

7.–12. klašu grupā noteikts, ka ceļš līdz skolai nepārsniedz 50 kilometrus un ceļā pavadītais laiks nav ilgāk par 55-60 minūtēm ar pašvaldības organizētu transportu.

7.–9. klašu posmā minimālais skolēnu skaits noteikts no 30 līdz 60, bet vidusskolā no 60 – 120 izglītojamiem, atkarībā izglītības iestādes atrašanās vietas, izņemot valstspilsētas un blīvi apdzīvotās pašvaldības, kur minimālais skolēnu skaits vidusskolas posmā trīs klašu grupā noteikts 120. Izņēmums noteikts teritorijās, kas atrodas pie Eiropas Savienības ārējās robežas, kurās varēs autonomi noteikt kritērijus pamatskolas posmā, bet vidusskolas posmā – 60 izglītojamie.

Tāpat tiek rosināts veidot atsevišķu finanšu programmu, lai atbalstītu pierobežas pašvaldības, kurām tiek noteikts īpašs statuss valsts drošības apsvērumu dēļ.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!