Foto: No privātā arhīva

Boriss Gavrilovs ir celtnieks. Viņš 2013. gada novembrī bija iesaistīts veikalam "Maxima" pieguļošās daudzstāvu dzīvojamās ēkas būvniecības darbos Zolitūdē. Veikala jumts 21. novembrī iebruka, nogalinot un iesprostojot vairākus desmitus cilvēku. Jau pirmajās minūtēs pēc nogruvuma Boriss kopā ar kolēģiem Dmitriju Šandibinu, Pāvelu Rombovski un Sergeju Dormidonovu no betona, melnzemes maisu un armatūras atlūzu kaudzes vilka ārā cietušos. Viņi riskēja, rīkojās ātri, un viņiem izdevās izglābt piecgadīgo Kārli Kopštālu un viņa mammu Aiju.

Kopš liktenīgās traģēdijas, kas prasīja 54 cilvēku dzīvības apritējuši jau 10 gadi. Divus gadus pēc traģēdijas Borisam un viņa kolēģiem pasniedza Iekšlietu ministrijas apbalvojuma zīmi "Par pašaizliedzību". Tas ir apliecinājums tam, ka dažkārt varoņi ir vienkārši cilvēki ar celtnieku ķiverēm galvā.

Spītējot bailēm

"Mēs turpat netālu esošajā celtniecības objektā veicām iekšējās apdares darbus. Bijām kādi desmit cilvēki. Arī tovakar strādājām – gaidījām, kad atvedīs būvmateriālus. Kamēr rīģipsis vēl nebija atvests, nolēmām aiziet uz "maksimu" pēc cigaretēm," atceras Boriss.

Ieejot veikalā, ieslēgusies signalizācija. Apsargs mierinājis, ka neesot nekas traks, signalizācija pa dienu ieslēgusies jau vairākas reizes. Izgājuši no veikala, vīrieši devās atpakaļ uz celtniecības objektu un gaidīja ceļamkrānu, kam rīģipša plāksnes bija jāuzceļ līdz augšējiem stāviem. Tāpēc viņi nolēma uzpīpēt. Pēkšņi atskanēja grāviens un nodrebēja zeme. "No veikala mūsu virzienā sāka skriet cilvēki. Pēc tam ieraudzījām, ka iebrucis jumts. Es pa rampu iegāju ēkā – cilvēki kliedza, sievietes raudāja," Gavrilovs atceras.

Celtnieki ieskrēja ēkā meklēt cilvēkus, kam varētu būt nepieciešama palīdzība. Kad no drupām kāds atsaucās, viņi metušies atrakt gruvešus. "Mums līdzi nebija nekāda aprīkojuma, tikai ķiveres galvā. Strādājām kailām rokām," viņš stāsta. Tā viņiem izdevās

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!