Foto: LETA
Saeimas vairākums ceturtdien, 23. novembrī, neatbalstīja opozīcijas rosināto demisijas pieprasījumu satiksmes ministram Kasparam Briškenam (P).

Izteikt neuzticību ministram rosināja opozīcijas partija "Stabilitātei!". Demisijas pieprasījums tika pamatots ar ilgstoši ieilgušo iespējamo risinājumu meklēšanu, attiecībā uz Latvijas valstspiederīgo izceļošanu no Izraēlas, kurā oficiāli tika izsludināts kara stāvoklis.

Tāpat neuzticība ministram tika izteikta saistībā ar nesamērīgi dārgo Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" organizētajā evakuācijas reisa Rīga-Telaviva-Rīga biļešu cenu.

Iepriekš ar šiem pašiem argumentiem Saeima jau lēma par neuzticības izteikšanu ārlietu ministram Krišjānim Kariņam (JV), tomēr parlaments to noraidīja.

Iepriekš "Stabilitātei!" līderis Aleksejs Rosļikovs kritizēja valsts iestāžu rīcību, novēloti rīkojot valsts piederīgo evakuāciju no Izraēlas. Tāpat viņš pauda sašutumu, ka cilvēkiem kara apstākļos par biļeti "airBaltic" reisā bijis jāmaksā 300 eiro.

Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārais sekretārs Reinis Brusbārdis iepriekš aicināja Rosļivoku neizplatīt dezinformāciju. Ministrijas parlamentārais sekretārs informēja, ka Latvijas atbildīgās ministrijas jau kopš "Hamās" uzbrukuma Izraēlai sprieda par valstspiederīgo evakuācijas iespējām tiklīdz drošības situācija to atļaus. Pēc Brusbārža teiktā, "airBaltic" īstenoja reisu 16. oktobrī, jo drošība to atļāva.

Tāpat ĀM parlamentārais sekretārs oponēja Rosļikova sacītajam, ka neviena valsts nav prasījusi saviem pilsoņiem maksāt par aviobiļeti. Kā piemēru viņš minēja Lietuvu, kuras pilsoņi maksājuši vidēji 1000 eiro par biļeti, Dānijas vastspiederīgie – vidēji 1200 eiro par biļeti, bet Somija – vidēji 600 eiro ar biļeti.

Arī Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Ģirts Dubkēvičs iepriekš deputātus informēja, ka "airBaltic" biļešu cena bija veidota tā, lai nosegtu kompānijas operacionālos izdevumus. Tāpat viņš pauda, ka cena bijusi adekvāta tirgus situācijai. Dubkēvičs norādīja, ka neviens valstspiederīgais netika atstāts aiz lidmašīnas borta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!