Foto: LETA

Saeima trešdien, 6. decembrī, vienbalsīgi galīgajā lasījumā atbalstīja priekšlikumu, ar kuru spēku zaudēs 13. Saeimā pieņemtais likums par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināli.

Likums tika pieņemts 2022. gada septembrī un tajā Skultes LNG terminālim noteikts nacionālo interešu objekta statuss, kā arī likums paredz, ka terminālis un ar to saistītās būves ir nododamas ekspluatācijā līdz 2024. gada 15. septembrim.

Ātri virzīts projekts

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka jautājums par nacionālo sašķidrinātās dabasgāzes termināli tika aktualizēts drīz pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. 2022. gada aprīlī toreizējais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paziņoja, ka Latvija būvēs savu LNG termināli, bet Ekonomikas ministrija (EM) kopā ar potenciālajiem LNG termināļa attīstītājiem vērtēs šāda termināļa atrašanās vieta.

2022. gada 7. jūnijā valdība aiz slēgtām durvīm uzklausīja EM sagatavoto informatīvo ziņojumu par saņemtajiem projektu pieteikumiem LNG termināļa izveidei Latvijā. Toreizējā ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) preses konferencē pēc valdības sēdēs informēja, ka padziļināti tiks vērtēta iespēja attīstīt LNG termināli Skultē vai Kundziņsalā. 30. augustā valdība lēma šī projekta realizāciju uzticēt "Skulte LNG Terminal".

Tomēr šogad valdība izskatīja "Skulte LNG Terminal" un stratēģiskā investora piedāvājumu par šī termināla attīstīšanu un pieņēma lēmumu noraidīt piedāvājumu, jo pieprasītās finansiālās garantijas nebija atbalstāmas.

ZZS neizdevās atcelt likumu

Šā gada sākumā tolaik vēl opozīcijā esošā ZZS rosināja atcelt Skultes LNG likumu. Toreizējais opozīcijas deputāts Viktors Valainis (ZZS), kurš tagad ieņem ekonomikas ministra amatu, pauda, ka Skultes LNG termināla likums paredz šo projektu īstenot līdz 2024. gadam, lai gan "realitāte ir tāda", ka šis nav reāls termiņš. "Kariņš un viņa valdība gluži vienkārši atsakās atzīt savu stratēģisko kļūdu, izvēloties Skulti kā vietu, kur attīstīt šādu termināli," teica Valainis.

Savukārt toreizējais Ministru prezidenta parlamentārais sekretārs Jānis Patmalnieks (JV) aicināja noraidīt ZZS priekšlikumu, informējot, ka valdība uzdevusi Klimata un enerģētikas ministrijai turpināt darbu, lai izvērtētu iespēju īstenot Skultes LNG termināla projektu un, kamēr tas nav veikts, būtu vieglprātīgi atteikties no uzsāktajiem darbiem. Viņš arī uzsvēra, ka Saeimai vēl būs iespēja lemt par šī termināla īstenošanas nepieciešamību. Tolaik Saeima noraidīja opozīcijā esošās ZZS priekšlikumu atcelt termināla likumu.

Situācija mainījusies

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!