Foto: LETA

Nosodu Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, jo tas aptraipa sportistus un sporta augstāko mērķi – godīgu cīņu, paziņojumā vietnē “X” norādījusi izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

"Tāpēc darīsim visu, lai panāktu taisnību ukraiņu un visu sportistu vārdā, kas pelnījuši Olimpiskās spēles, kas godā cilvēku sasniegumus un ir brīvas no politikas un agresijas," viņa akcentējusi.

Nosodījumu šim SOK lēmumam vietnē "X" paudusi arī Čakšas vadītā sporta nozari pārraugošā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

"Nosodām SOK lēmumu ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem Parīzes Olimpiskajās spēlēs piedalīties "neitrālu" sportistu statusā," paudusi IZM.

"Nepieņemami, kamēr Eiropā turpinās nežēlīgs karš. Latvija intensīvi konsultējas ar Ukrainu un sabiedrotajiem, rīcība sekos!," sola IZM.

"Delfi" jau rakstīja, ka SOK piektdien atļāva agresoriem Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties kā neitrāliem atlētiem. Šobrīd šādā statusā olimpiskajām spēlēm kvalificējušies 11 sportisti – astoņi no Krievijas un trīs no Baltkrievijas. SOK priekšnosacījumi šādiem sportistiem ir tādi paši kā martā publicētajām rekomendācijām starptautiskajām sporta veidu federācijām un sacensību rīkotājiem. Tajās teikts, ka sportisti sacensībās var piedalīties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki.

Latvijas Olimpiskās komitejas priekšsēdētājs Jānis Buks sarunā ar "Delfi" piektdienas vakarā pauda, ka "SOK izplata paziņojumu piektdienas vakarā, kas ir ļoti neētiski. Mēs vēl visu neesam izdiskutējuši, jo valde neesam šobrīd kopā. Kad sāka virmuļot baumas []ar SOK iespējamo lēmumu], mēs nolēmām, ka tiksimies nākamnedēļ. Negaidījām, ka būs piektdienas vakarā. Bet gaidījām, ka būs kaut kas tāds. Pirms trīs mēnešiem man Ukrainas olimpiskās komitejas pārstāvji teica, ka [SOK prezidents Tomass] Bahs ievilks krievus iekšā par katru cenu. Tad spriedām – kad būs lēmums, tad arī lemsim. Tagad ir pienācis šis brīdis".

"Pienācis brīdis, kad mums visiem – Igaunijai Lietuvai, Polijai, Ukrainai, Ziemeļvalstīm – kopīgi jākoordinē vienots viedoklis," viņš uzsvēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!