Fоtо: LETA

Kurzemes rajona tiesas tiesnesis Renārs Jūrmalis atvaļinājuma laikā piepelnījies kažokzvēru ādu pārstrādes rūpnīcā Dānijā. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par šo piepelnīšanos no tiesneša grib piedzīt valstij materiālos zaudējumus, taču tienesis KNAB lēmumu apstrīdējis tiesā, otrdienas rītā vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

7. decembrī Administratīvajā rajona tiesā Liepājā notika sēde, kurā tika skatīts Jūrmaļa pieteikums par administratīvā akta atcelšanu. Atbildētājs šajā lietā ir KNAB, bet pieteicējs – Jūrmalis. Spriedums gaidāms 28. decembrī.

KNAB uzskata, ka tiesnesis nodarījis valstij materiālos zaudējumus, tāpēc maijā lēmis piedzīt no viņa 5853,11 eiro. Savukārt Jūrmalis uzskata, ka KNAB darbinieki nodarbojas ar "procesuālo huligānismu", lasāms "Latvijas Avīzē". Jūrmalis šim lēmumam nepiekrīt, uzskata, ka tas nav tiesisks un pamatots.

Kā atklāj laikraksts, Jūrmalis no 2017. līdz 2020. gadam iepriekš pieteiktu atvaļinājumu laikā novembrī un decembrī strādājis Dānijas kažokzvēru ādu pārstrādes rūpnīcā. Četros tādos atvaļinājumos Jūrmalis bija nopelnījis 83 902,54 Dānijas kronas (11 254,29 eiro).

Tiesnesis, lai arī ir valsts amatpersona, nebija lūdzis atļauju savienot šos amatus. Arī valsts amatpersonas deklarācijās Jūrmalis šos savus ārvalstīs gūtos ienākumus nav norādījis. Un ādu pārstrādes rūpnīca viņa atalgojumu pārskaitījusi uz citai personai piederošu bankas kontu.

KNAB par Jūrmaļa piepelnīšanos informējis uzņēmējs Ģirts Cēlājs, kurš apsūdzēts par izspiešanu un piesavināšanos lielā apmērā. Viņa krimināllietu skatīja tieši Jūrmalis, bet pēc tāda pavērsiena tā nonāca tiesneša Madara Plepja tiesvedībā.

Gadījums izskatīts Tiesnešu disciplinārkolēģijā, kas secināja, ka Jūrmalis tiesneša amatu savienojis ar tādu amatu, kas nav atļauts, tādējādi pārkāpjot likumu. Ar disciplinārkolēģijas lēmumu tiesnesis Jūrmalis pērn tika sodīts ar piezīmi.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !