Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Saeima ceturtdien, 21. decembrī, vienbalsīgi pieņēma Ārlietu komisijas izstrādāto paziņojumu par prettiesiski uz Krieviju un Baltkrieviju pārvietoto Ukrainas bērnu atgriešanu Ukrainā.

Paziņojumā teikts, ka kopš 2014. gada un jo īpaši kopš 2022. gada 24. februāra, kad Krievija izvērsa pilna mēroga karu pret Ukrainu, Krievijas amatpersonas ar savas valsts vadības atbalstu apzināti, prettiesiski un sistemātiski pārvieto Ukrainas bērnus no pagaidām okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krieviju un Baltkrieviju.

Saeima paziņojumā norāda, ka Krievijas un Baltkrievijas prettiesiskā, piespiedu kārtā īstenotā Ukrainas bērnu pārvietošana uz Krieviju un Baltkrieviju pārkāpj starptautiskās humanitārās tiesības, ir kara un genocīda noziegums, kura mērķis ir iznīcināt ukraiņu nacionālo identitāti.

Latvijas parlaments atbalsta Starptautiskās Krimināltiesas uzsākto izmeklēšanu, lai tiktu apzināti un saukti pie atbildības tie, kuri Ukrainas teritorijā pastrādājuši kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci. Tāpat Saeima aicina starptautisko sabiedrību un organizācijas, jo īpaši Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteju un ANO ģenerālsekretāra īpašo pārstāvi jautājumos par vardarbību pret bērniem, aktīvi iesaistīties šā jautājuma risināšanā, lai Ukrainai nozagtie bērni tiktu pēc iespējas ātrāk un drošāk nogādāti atpakaļ pie viņu ģimenēm vai likumiskajiem pārstāvjiem.

Vienlaikus Latvijas parlaments novērtē to, ko daudzas iesaistītās valstis jau paveikušas Ukrainas bērnu atgriešanai, Saeima pauž atbalstu starptautiskajai koalīcijai prettiesiski deportēto un piespiedu kārtā pārvietoto Ukrainas bērnu atgriešanai Ukrainā.

Paziņojumā Latvijas parlaments mudina atbilstoši Ukrainas iecerei izveidot kādā no trešajām valstīm starptautisku centru, kas nodarbotos ar pārvietoto Ukrainas bērnu atgriešanas jautājumiem un kalpotu par kontaktpunktu iesaistītajām starptautiskajām organizācijām, Ukrainas bērniem un viņu vecākiem vai pārstāvjiem.

Saeima arī rosina citas valstis un starptautiskās organizācijas aktīvi un nekavējoties iesaistīties šā jautājuma risināšanā, kā arī pieņemt līdzīgus paziņojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!