Foto: LETA

Opozīcijas partija "Apvienotais saraksts" (AS) pieprasījumā iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (JV) aicina skaidrot pasu izsniegšanas maksas dubultošanu, portālu "Delfi" informēja AS pārstāvji.

Nākamā gada sākumā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) plāno izdot jauna veida pases, to raidījumā "Spried ar Delfi" sacīja PMLP priekšniece Maira Roze.

Šīs jaunās pases būšot drošākas pret viltojumiem, atklāja Roze. "Kā mēs saprotam, ne tikai mūsu pusē tehnoloģijas iet uz augšu, bet arī tie, kas mēģina viltot dokumentus... Arī tehnoloģijas attīstās, tāpēc ik pēc brītiņa atkal vajadzīgi jauni dokumenti ar nākošā līmeņa drošības pazīmēm," sacīja Roze.

Aģentūra LETA vēstīja, ka dubultosies valsts nodeva par pases izsniegšanu, proti, pieaugušajam bez atvieglojumiem desmit darba dienu laikā būs jāmaksā 60 eiro līdzšinējo 30 eiro vietā.

AS šo nodevas pieaugumu vērtē kā nesamērīgu. "Daudziem Latvijas iedzīvotājiem pase ir galvenais personu apliecinošs dokuments, turklāt tam ir arī simboliska un emocionāla vērtība," secina politiskais spēks.

Ņemot vērā plānotās izmaiņas, AS Saeimas deputāti vērsušies ar pieprasījumu iekšlietu ministram sniegt atbildes uz vairākiem jautājumiem, tostarp, kāpēc tiek būtiski palielināts valsts nodevas apmērs pasēm, kāpēc lielai sabiedrības daļai ir plānots, netiešā veidā, atņemt tiesības uz pasi.

Kā arī AS vēlas ministra skaidrojumu, vai bērni, kas vēlēsies ceļot kopā ar vecākiem, lai iegūtu pasi arī maksās dubulto valsts nodevas apmēru pret esošo nodevas apmēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!