Foto: LETA

Pēc pagājušajā nedēļā notikušā ugunsgrēka Latvijas Radio ēkā, kura laikā radio programmās tika atskaņota rezerves mūzika, Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) uzklausījusi Latvijas Radio valdi un uzdevusi tai sniegt rakstisku skaidrojumu par notikušo, portāls “Delfi” uzzināja padomē.

Piektdien, 5. janvārī, sadūmojuma Latvijas Radio ēkā Doma laukumā dēļ vairākas stundas netika nodrošināti Latvijas Radio ētera raidījumi. Tam vērsa uzmanību ne tikai SEPLP, bet arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un citi.

Tagad, uzklausot Latvijas Radio valdi, SEPLP tai uzdevusi sniegt rakstisku skaidrojumu par notikušo situāciju, atbildīgo amatpersonu rīcību atbilstoši darbības nepārtrauktības plānam nodrošināšanai valsts apdraudējuma gadījumā un tādu incidentu gadījumos, kad nav iestājies valsts apdraudējums, un sekojošām darbībām, lai turpmāk novērstu šādas situācijas.

SEPLP uzsver, ka atbilstoši valsts normatīvo aktu regulējumam Latvijas Radio ir valdes apstiprināts darbības nepārtrauktības plāns darbības nodrošināšanai valsts apdraudējuma gadījumā. Taču plāna saturs ir informācija ar ierobežotu pieejamību.

Iepazīstoties ar situāciju, SEPLP sākotnēji secinājis, ka sadūmojums Latvijas Radio nebija valsts apdraudējuma situācija, bet radio infrastruktūras un darbības apdraudējums ugunsbīstamības dēļ, kad primāri ir nepieciešams rūpēties par darbinieku un radio apmeklētāju drošību.

Tāpat visu incidenta laiku tika nodrošināta signāla nodošana un apraide, tādējādi ēterā nebija pilnīgs klusums un apraides pārtraukums. Informācija par notikušo tika izplatīta sociālajos medijos un citos plašsaziņas līdzekļos.

Tomēr šādā situācijā radio rīcība nebija pietiekami pārdomāta un operatīva, nodrošinot ēterā paziņojumus par notikušo, norāda SEPLP.

Padome vienojusies ar Latvijas Radio atkārtoti pārskatīt iekšējo normatīvo regulējumu, veikt risku novērtējumu, pārskatīt krīzes vadības procedūras un papildināt rīcības algoritmus sabiedrības informēšanai arī lokālas nozīmes incidentu gadījumā.

Pirmdienas pēcpusdienā SEPLP tikās arī ar Rinkēviču. Tikšanās laikā Valsts prezidents uzklausīja SEPLP pārstāvju skaidrojumu par situāciju saistībā ar Latvijas Radio ētera pārrāvumu ugunsgrēka dēļ, portāls "Delfi" uzzināja Valsts prezidenta kancelejā.

Rinkēvičs pauda nostāju, ka Latvijas Radio ir kritiski svarīga loma sabiedrības apziņošanā, tādēļ nav pieļaujami pārtraukumi programmā bez tūlītēja un visiem pieejama skaidrojuma par situāciju. Sabiedriskajiem medijiem ir jāspēj nekavējoties reaģēt un informēt visās komunikācijas platformās un arī tradicionālajās apraides frekvencēs. Informācijas pieejamība ir ļoti nozīmīga sabiedrības drošībai un pārliecībai šodienas apstākļos, uzsvēra Valsts prezidenta kancelejā.

Jautājums par sabiedrisko mediju darbības nepārtrauktību tiks skatīts Nacionālās drošības padomes sēdē.

Jau ziņots, ka piektdien pulksten 13.31 tika saņemts izsaukums uz Doma laukumu Rīgā, kur piecstāvu sabiedriskā ēkā bija izveidojies sadūmojums. Pārmeklējot ēku, tajā skaitā, ar termokameru, ugunsdzēsēji konstatēja, ka ēkas otrā stāva sienā dega siltinājums astoņu kvadrātmetru platībā. No ēkas kopumā evakuējās nedaudz vairāk kā 100 cilvēki.

Lai pārliecinātos, ka degšana ir apturēta, tika demontēta starpsiena un pārsegumi pārbaudīti ar termokameru. Pulksten 15.39 ugunsgrēks tika lokalizēts.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!