Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI
Apgrūtināti pārvietošanās apstākļi radījuši ārkārtēju situāciju traumatoloģijā un ortopēdijā specializētās Rīgas 2. slimnīcas darbā – pasliktinoties laikapstākļiem, pēdējās nedēļas laikā pat trīskāršojies to pacientu skaits, kas vēršas pēc palīdzības traumpunktā, gūstot traumu pēc kritiena uz slidenas ietves vai brauktuves, portāls "Delfi" uzzināja slimnīcā.

Pacientu pieplūdums iespaido medicīnas iestādes darbu, kas ietekmē gaidīšanas laiku un operāciju veikšanas grafiku.

Ziemas periodā Uzņemšanas nodaļā vēršas līdz 90 pacientiem, no tiem tieši ar ielas traumām līdz pat 49 cietušajiem dienā.

Visbiežāk pacientiem ir tipiski plaukstu un roku lūzumi. Aptuveni trešdaļai pacientu jāveic tūlītēja stacionēšana, bet daļai operācija tiks veikta pēc kontroles vizītes.

Kritienos gūto traumu pieaugums atstāj iespaidu uz visu traumatoloģijā un ortopēdijā specializētās slimnīcas darbību:

  • Pieaug gaidīšanas laiks traumpunktā;
  • Ieplānojiet savu laiku, iepriekš piesakoties apmeklējumam elektroniskajā rindu sistēmā;
  • Pagarinās ambulatoro konsultāciju rindu garums;
  • Noslodzes dēļ stacionāra nodaļās pieaug gaidīšanas laiks uz operācijām līdz pat vairākām dienām un ilgāk;
  • No 18. janvāra līdz 26.janvārim tiek atceltas plānveida operācijas, izņemot endoprotezēšanas operācijas.

Ņemot vērā apstākļus, šobrīd nepieciešamā medicīniskā aprūpe prioritāri tiek sniegta pacientiem ar akūtām traumām.

Traumatologi atgādina un vērš uzmanību – lai samazinātu kritiena risku, izvērtējiet iespējas un bez īpašas vajadzības neejiet ārā, valkājiet ziemai un laikapstākļiem piemērotus apavus.

Medicīnas un atbalsta personāls dara visu iespējamo, lai sniegtu visiem neatliekamo medicīnisko palīdzību un nodrošinātu nepieciešamo ārstēšanu.

"Rīgas 2. slimnīca" ir vienīgā ārstniecības iestāde Daugavas kreisajā krastā, kas sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību traumu gadījumos un plānveida ortopēdisko ārstēšanu dažādām kaulu un locītavu slimībām.

Mediķi aicina cilvēkus būt iecietīgiem un saprotošiem.

Iepriekš aicinājumu būt iecietīgiem izplatīja arī Rīgas pašvaldība, ziņojot par to, ka cīņā ar šonedēļ uzkritušo sniegu devusies visa tīrīšanas tehnika.

Domē iepriekš uzsvēra: "jāņem vērā, ka pašvaldības mērķis ir nodrošināt iedzīvotājiem iespējami drošu pārvietošanos, nevis pēc iespējas nevainojamāk notīrīt ietves".

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

"Pašvaldība ietves tīra 1,5 metru platumā, un uz ietvēm ir pieļaujama neliela sniega kārta. Tādi paši nosacījumi pašvaldības saistošajos noteikumos paredzēti arī tiem īpašumu saimniekiem, kuriem šoziem jāturpina kopt ietves pie saviem īpašumiem," norādīja pašvaldībā.

Jau rakstīts, ka otrdien Rīgu skāra pamatīgs putenis, kas ietekmēja gan autovadītāju, gan gājēju ikdienu un aizkavēja sabiedriskā transporta kustību. Cilvēki šķendējās gan par laikapstākļiem, gan skarbus vārdus veltīja pašvaldībai, kas, daudzu ieskatā, nenodrošinot, lai ietves tiktu kārtīgi attīrītas no sniega segas.

Rīgas pašvaldība otrdien aicināja iedzīvotājus būt iecietīgiem un ņemt vērā, ka pie šādiem laika apstākļiem sniegs uz ielām atkārtoti parādās ļoti īsā laika periodā, tostarp arī neilgi pēc brauktuvju un ietvju tīrīšanas.

Šajā ziemas sezonā ielu braucamo daļu tīrīšanu nodrošina pilnsabiedrība "Daugavas labā krasta uzturētājs" un "Daugavas kreisā krasta uzturētājs". Ziemas uzturēšanas darbus veic 65 tehnikas vienības no kurām 34 ir kompleksās ielu tīrāmās un kaisāmās mašīnas.

Uzturētāji Rīgas ielas tīra prioritārā secībā: maģistrālās ielas, ielas, kurās kursē sabiedriskais transports, tilti un pārvadi un veloinfrastruktūra. Pēc tam tiek tīrītas mazākas nozīmes jeb apkaimju ielas.

Rīga šajā ziemas sezonā turpina pāreju uz pašvaldības nodrošinātu ielām piegulošo ietvju mehanizētu tīrīšanu.

Šoziem pašvaldība turpina kopt ietves Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsargjoslā, un sāk tīrīt un kaisīt pašvaldības ietves pie maģistrālajām un noslogotākajām pilsētas ielām, iepriekš vēstīja Rīgas dome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!