Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Stabils, sabalansēts, racionāls un fiskāli atbildīgs – tā īsumā Rīgas 2024. gada budžetu raksturo Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV). Lai gan nav iztikts bez politiskām diskusijām, kuras jomas šogad atbalstīt vairāk un kuras kādu citu gadu, šis gads iezīmējas ar vēsturiski lielākajām investīcijām – par 100 miljoniem eiro vairāk nekā pērn.

Par Rīgas budžetu domnieki spriedīs un balsos trešdien.

Apjomīgas investīcijas

Kopējais investīciju apjoms, ko Rīga šogad plāno apgūt, ir 240 miljoni eiro. Pa šo summu plānots īstenot skolu un sociālās infrastruktūras remontdarbus, kā arī transporta infrastruktūras projektus. No tiem lielākais atbalsts plānots Mūkusalas krastmalas atjaunošanas darbiem, Zemitāna un Vanšu tilta remontdarbu sākšanai, Dienvidu tilta 4. kārtai, kā arī Kundziņsalas pārvada būvniecībai.

Ķirsis norādīja, ka lai gan politiskie signāli par Dienvidu tilta noslēdzošās kārtas būvniecību ir dažādi, domes vadība "stāvēs un kritīs" par šo projektu.

34,6 miljonus eiro Rīga plāno tērēt ielu seguma atjaunošanai. Tas būs atkarīgs no valsts aizdevuma noteikumiem, kas vēl top, bet tā ir absolūta Rīgas prioritāte, jo iepriekšējos gados investīcijas šajā jomā ir bijušas krietni par mazu. "Jāsasniedz punkts, ka remonti notiek ātrāk nekā sabrukums," komentēja mērs.

Pašvaldības darbiniekiem ceļ algu

Šogad dome plāno maksāt piemaksas tiem darbiniekiem, kuri strādā ar infrastruktūras projektiem un ir sertificēti, tādējādi konkurējot tirgū par darbinieku piesaisti un veicināt arī projektu īstenošanu.

Algu pieaugums plānots arī tiem izglītībā strādājošajiem, kuru algas nodrošina pašvaldība – tehniskie darbinieki, pirmsskolu pedagogi, atbalsta personāls. Tiem atalgojums augs vidēji par 12%, norādīja Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Laima Geikina.

Savukārt Sociālo jautājumu komitejas vadītājs Juris Radzevičs (GKR) pauda, ka šogad liels izaicinājums sociālajā jomā ir turpināt tos projektus, kas iepriekš saņēmuši Eiropas fondu finansējumu, bet nu jāapmaksā no pašvaldības maka. Arī sociālās jomas darbiniekiem darba algu fonds palielināts par 10%, bet, piemēram, sociālajam dienestam par 21%.

Vēsturisks notikums būs skolas būvniecība Mežaparkā – tā būs pirmā izglītības iestāde, kas tiek būvēta Rīgā pēc neatkarības atjaunošanas, akcentēja Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA). Tāpat pie jauna bērnudārza tiks Skanste, kur būvniecību plānots uzsākt Grostonas ielā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!