Foto: Saeimas administrācija

Ceturtdien, 22. februārī, Saeimas pieņemtajā paziņojumā tiek godināti Ukrainas aizstāvji un iedzīvotāji par viņu drosmi un varonību, kā arī parlamentārieši pauž atbalstu Ukrainai līdz tās uzvarai.

Saeimas Ārlietu komisijas izstrādāto paziņojumu parlamentārieši pieņēma vienbalsīgi.

Paziņojumā pausts, ka kopš 2014. gada un jo īpaši kopš 2022. gada 24. februāra Krievija pret Ukrainu vērš nelikumīgu, neprovocētu un nepamatotu agresiju, šī kara rezultāts ir iznīcība un ciešanas.

Saeima uzsver, ka tā neaizmirst par Ukrainas cilvēkiem Krievijas uz laiku okupētajās un nelikumīgi anektētajās Ukrainas teritorijās un viņu piederību nedalāmajai Ukrainas valstij.

Latvijas parlaments atkārtoti pauž visstingrāko nosodījumu Krievijas īstenotajam agresijas karam pret Ukrainu, nelokāmu atbalstu Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās un pieprasa, lai Krievija nekavējoties izbeidz visas militārās darbības Ukrainā un izved visus spēkus un militāro ekipējumu no visas starptautiski atzītās Ukrainas teritorijas bez jebkādiem nosacījumiem.

Tāpat Saeima uzskata, ka Krievijai sniegtais atbalsts un ieroču nodrošināšana agresijas kara īstenošanai Ukrainā un Ukrainas pilsoņu nogalināšanai ir pietiekams pamats atzīt tādas valstis kā Baltkrievija un Irāna par līdzvainīgām starptautisko tiesību pārkāpumos, smagos starptautiska mēroga noziegumos un terora aktos, ko Krievija vērš pret Ukrainu.

Latvijas parlaments mudina steidzami un būtiski pastiprināt politisko, ekonomisko, finansiālo, militāro, tehnisko un humāno palīdzību Ukrainai, lai tā spētu aizstāvēties pret Krievijas īstenoto agresijas karu un mēģinājumiem destabilizēt Ukrainas valsts iestādes, graut valsts ekonomisko stabilitāti un iznīcināt kritisko enerģētikas, komunikācijas, ūdensapgādes un transporta infrastruktūru, kā arī izglītības, veselības un kultūras infrastruktūru.

Saeima arī aicina steidzami ievērojami palielināt militāro palīdzību Ukrainai, jo īpaši jomās, kuras identificējusi Ukrainas valdība, lai veicinātu Ukrainas spēju atgūt pilnīgu kontroli pār visu savu starptautiski atzīto teritoriju un sekmīgi aizstāvēties pret turpmāku Krievijas agresiju.

Kā arī parlaments atgādina, ka Ukrainas atbalstītāju vilcināšanās arvien paildzina karu un cena, kas par to tiek maksāta, ir nevainīgu Ukrainas cilvēku dzīvības.

Saeima arī stingri apņemas atbalstīt starptautiskos centienus nodrošināt visaptverošu atbildību par kara noziegumiem un citiem vissmagākajiem starptautiskajiem noziegumiem, kas izdarīti saistībā ar Krievijas agresijas karu pret Ukrainu, tai skaitā par agresijas noziegumu pret Ukrainu, un uzsver starptautiskās sabiedrības pienākumu izveidot īpašu starptautisku tribunālu, kas sauktu pie atbildības Krievijas politisko un militāro vadību.

Vienlaikus Saeima atzinīgi vērtē līdz šim Krievijai piemērotās Eiropas Savienības (ES) sankcijas un prasa pilnveidot sankcijas attiecībā uz augsto tehnoloģiju produktu un stratēģisko preču piegādes liegumu Krievijai, lai tā stratēģiski vājinātu Krievijas ekonomiku un tās militāri rūpniecisko kompleksu, pret uzņēmumiem, kas ar savu darbību tieši vai pastarpināti atbalsta Krievijas aizsardzības sektora darbību, kā arī pret lauksaimniecības un lopbarības produktu ievešanu jeb importēšanu ES no Krievijas un Baltkrievijas, vai kuras ieved ES no citām trešajām valstīm, bet kuru izcelsme ir Krievijas vai Baltkrievija.

Paziņojumā Saeima aicina panākt stingrāku un efektīvāku sankciju politikas izpildi, novērst un izmeklēt jebkādu sankciju apiešanu, ieviest risinājumus, lai novērstu sankciju apiešanu caur trešajām valstīm, un stingri vērsties pret sankciju apiešanas iespējotājiem dažādās nozarēs.

Tāpat parlaments mudina ES aktīvāk pēc atbilstības pielietot ES globālo cilvēktiesību sankciju režīmu, kas ir svarīgs ES sankciju instruments, lai vērstu sankcijas pret visām personām, kas ir atbildīgas par cilvēktiesību pārkāpumu, zvērību vai kara noziegumu izdarīšanu, atbalstīšanu vai organizēšanu saistībā ar Krievijas agresijas karu pret Ukrainu.

Latvijas Saeima arī iestājas par nepieciešamību ES līmenī ieviest tādu tiesisko režīmu, kas ļautu ES dalībvalstīm izmantot iesaldētos Krievijas aktīvus Ukrainas atjaunošanai un kompensāciju piešķiršanai Krievijas agresijas upuriem.

Parlaments pauž atbalstu Ukrainas eventuālai dalībai ES un NATO, tai skaitā, uzsverot nepieciešamību iespējami drīz uzsākt Ukrainas iestāšanās ES sarunas, novērtējot Ukrainas īstenoto reformu centienus.

Paziņojumā Saeima uzsver, ka Latvija turpinās sniegt vispusīgu, ietverot valdības, pašvaldību, pilsoniskās sabiedrības un NVO iniciatīvas, atbalstu Ukrainai, lai stiprinātu tās noturību pret Krievijas agresiju un atkārtoti apstiprina savu apņemšanos atbalstīt Ukrainu tās atjaunošanā, īpaši Čerņihvas apgabalā.

Tāpat parlaments apliecina solidaritāti ar Ukrainu un ukraiņu tautu, kas negurstoši demonstrē apbrīnojamu drosmi un noturību pret nemitīgajiem draudiem un uzbrukumiem, godina Ukrainas aizstāvjus un iedzīvotājus par viņu drosmi un varonību, kā arī piemin visus Krievijas agresijas upurus – tūkstošiem Ukrainas civiliedzīvotāju un aizstāvju.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!