Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 29. februārī, līdz pulksten 15 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) no applūdušajām teritorijām evakuējis jau sešus cilvēkus, portālu "Delfi" informēja VUGD pārstāve Viktorija Gribuste.

Kā atklāja Gribuste, pulksten 9 VUGD saņēma informāciju no Jēkabpils novada pašvaldības, ka Krustpils pagastā no mājsaimniecības nepieciešams evakuēt divus cilvēkus.

Nokļūstot līdz applūdušajai teritorijai, glābēji konstatēja, ka starp piebraucamo ceļu un dzīvojamo māju ir applūdusi pļava un ceļš apmēram viena kilometra garumā. Glābēji ar laivu nokļuva līdz ēkai un cilvēkus nogādāja drošībā.

Pulksten 12.41 saņemta informācija, ka Jēkabpils novada Salas pagastā nepieciešams evakuēt cilvēku no applūdušas teritorijas.

Braucot uz notikuma vietu, glābēji konstatēja, ka gandrīz divus kilometrus no dzīvojamās mājas jau ir applūdis ceļš. Tālāk glābēji ceļu turpināja kājām un daļēji ar laivu, jo šajā posmā bija applūdušas, izskalotas teritorijas, kā arī neapplūduši posmi.

Pēc tam cilvēks tika evakuēts ar laivu, glābšanas dēli, kā arī nesot uz rokām. Šie sarežģītie evakuācijas darbi noslēdzās neilgi pēc pulksten 14.

Neilgi pēc pulksten 13 saņemts vēl viens izsaukums uz Jēkabpils novada Salas pagastu, kur bija nepieciešama iedzīvotāju evakuācija no trīs stāvu daudzdzīvokļu mājas. Šajā situācijā ugunsdzēsēji pa applūdušo teritoriju varēja pārvietoties ar laivu. Kopumā drošībā šobrīd jau nogādāti trīs cilvēki.

VUGD aicina iedzīvotājus apdraudētajās teritorijās nepārtraukti sekot līdzi situācijas attīstībai un būt gataviem evakuēties. Plūdu laikā situācija var strauji mainīties un ir ļoti neprognozējama.

Ja plūdu apdraudētajās teritorijās dzīvo radinieki vai tuvi paziņas, īpaši gados vecāki cilvēki, regulāri jāsazinās ar viņiem un jāatgādina par nepieciešamību evakuēties, ja situācija vai sadzīves apstākļi strauji pasliktinās, brīdina VUGD.

Ja nepieciešams evakuēties, jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112 vai pašvaldības atbildīgajām amatpersonām.

Jau ziņots, ka smagākā situācija ir tieši Daugavas labajā krastā, tātad Krustpils pagasta teritorijā, kur pļavas un ceļi, kas ir posmā starp Jēkabpili un Zeļķu tiltu, ir ūdenī, uzrunā ceturtdienas rītā sacīja Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!