Fоtо: Publicitātes foto
Ceturtdienas, 29. februāra, vakarā un pa nakti Daugava pie Pļaviņām sev ir atbrīvojusi ceļu, garā un plašā joslā izskalojusi ledus gabalus, tādējādi veidojot ūdens noteci, kas palīdz kristies ūdens līmenim, savā uzrunā iedzīvotājiem piektdienas, 1. marta, rītā sacīja Jēkabpils novada pašvaldības priekšsēdētājs Raivis Ragainis.

"Tas ir rezultējies ar to, ka gan Aiviekstes upei bija, kur plūst, gan Daugava atrada, tā teikt, ceļu uz jūru. Ūdens līmenis šonakt pie Zeļķiem kritās par 60 centimetriem – ja no rīta tie bija vēl 30 centimetri, tad no pulksten 6.30 līdz 7.30 tie bija vēl 30 centimetri," atklāja Ragainis.

Tāpat viņš sacīja, ka ūdens šobrīd plūst projām, bet sakustējusies ir arī ledus masa, kas bija lejpus Zeļķiem. Šīs kustības ļoti strauji mainīja ūdens līmeni Sakas salā un Salā, Gravānos. "Arī Prižos, Prižu avēnijas lejā, bet negatīvā nozīmē – ūdens līmenis kritās, bet tajā pat laikā tajās teritorijās, kas atrodas tuvāk Aiviekstes upei, tātad, Melderes, Peņigas, Krustpils pagastā, tur gan šī situācija strauji mainījās. Tur šis ūdens uzplūds ir lielāks, jo ledus aste tagad atrodas tur, un jāsaka, ka arī Lukstupīte tika pārpludināta, un līdz ar to viens no pašvaldības ceļiem atkal ir slēgts," norādīja mērs.

"Tās vietas, kur vakar ceļi tika slēgti, šobrīd jau daudzas no tām ir braucamas. Apsekojam šos ceļus, izvērtējām situāciju, lai varētu pa tiem palaist arī transporta kustību," sacīja Ragainis. Pašvaldība seko līdzi aktuālajai situācijai, viņš uzsvēra.

Ja iedzīvotājiem ir būtiska aktuālā informācija, kur kas strauji mainījies, Ragainis lūdza sniegt to pagasta pārvaldniekiem vai zvanīt civilās aizsardzības inženieriem Ilmāram Lukstam.

"Jāsaka, ka pēc šī brīža tendencēm un arī meteorologu ziņojumiem uz brīvdienām, izskatās, ka nokrišņi nav gaidāmi, tas nozīmē, ka visdrīzāk ūdens līmenis kritīsies un ar lielu cerību jāsaka, ka, ja ledus nesablīvēsies, tad lielākie šie plūdi, kas ir Salas pagastam – Sakas salai, Gravāniem, kā arī Zeļķiem būs garām," viņš pauž.

Jau ziņots, ka Daugavā pie Zeļķu dzelzceļa tilta, kas atrodas starp Jēkabpili un Pļaviņām, ūdens līmenis pagājušajā naktī lēni pazeminājās, piektdienas rītā tās sāka kristies strauji, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Pulksten 7 ūdens līmenis noslīdēja līdz aptuveni 8,5 metru atzīmei. Ceturtdien tas sasniedza 9,56 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta – augstāko līmeni kopš 2010. gada paliem, kad naktī no 29. uz 30. martu ūdens īslaicīgi pakāpās līdz 9,65 metru atzīmei.

Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām, kā arī Aiviekstes lejtecē joprojām spēkā LVĢMC izsludinātais oranžās pakāpes brīdinājums, šaurākā teritorijā - galvenokārt no Sakas salas līdz Zeļķu tilta apkārtnei - spēkā sarkanais plūdu brīdinājums.

Hidrologi norāda, ka Pļaviņu ūdenskrātuvē turpinās ledus masu kustība un veidojas lielāki izskalojumi.

Līdz ar sausāka laika iestāšanos ūdens līmenis Latvijas upēs sāk pazemināties. Tā paaugstināšanās turpinās Daugavas pietekās Dubnā un Aiviekstē, kā arī Gaujā un vēl dažu upju posmos. Nākamnedēļ visās upēs gaidāms ūdens līmeņa kritums.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !