Līgo Jāņi. Līgo sadaļa - 83
Foto: F64

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Eiropas Komisijā (EK) iesniedzis biedrības "Siera klubs" sagatavoto pieteikumu par Jāņu siera reģistrāciju Eiropas Savienības (ES) Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, portālu "Delfi" informē Zemkopības ministrijas pārstāve Dagnija Muceniece.

Šajā sarakstā jau ir 63 produkti, tostarp Latvijas sklandrausis un salināta rudzu rupjmaize. Tāpat sākts process, lai sarakstā iekļautu arī Carnikavas nēģus un lielos pelēkos zirņus.

Tradicionālo īpatnību saraksts un citas pārtikas kvalitātes shēmas izveidotas ar mērķi palīdzēt ražotājiem sniegt informāciju patērētājam par produkta īpašībām, ko rada ģeogrāfiskā vide ar tai raksturīgajiem dabas un cilvēciskajiem faktoriem, to tradicionālo izcelsmi vai reputāciju. Tā ir iespēja ražotājiem produkta marķēšanā izmantot ES labi atpazīstamas norādes, nodrošināt intelektuālā īpašuma aizsardzību, paaugstināt konkurētspēju, pretendēt uz valsts atbalstu, kā arī patērētājiem ir garantija par produkta īpašo kvalitāti, jo shēmas kontrolē un uzrauga PVD, skaidro ministrija.

Muceniece uzsver, ka Jāņi ir tradīcijām bagātākie latviešu svētki, kurus svin vasaras saulgriežos. Ar Jāņiem saistās daudzas tradīcijas – vainagu pīšana, māju rotāšana ar jāņuzālēm, dziedāšana, ugunskuru kuršana un īpašu pārtikas produktu gatavošana. Jau 12. gadsimtā, vācu krustnešiem nonākot Baltijas jūras krastos, viņus pārsteidza Jāņu nakts svinību vērienīgums pie nakts tumsā liesmojošiem ugunskuriem. Neatņemama svētku sastāvdaļa Jāņu naktī ir Jāņu siers.

Tā pagatavošanas veids, receptūra, izskats, krāsa un garša nosaka tradicionālo raksturu, kas ir nemainīgi saglabājies daudzu gadu desmitu, pat simtu laikā. Jāņu siers ir nenogatavināts skābpiena siers, ko gatavo pēc šādas metodes: piens tiek sarecināts, izmantojot tikai pienskābes baktēriju ieraugu vai biezpienu. Jāņu sieru gatavo no piena un biezpiena, to karsējot sūkalu atdalīšanai, pievieno sviestu vai saldo krējumu, olas, vārāmo sāli un ķimenes. Iegūto masu karsē, intensīvi maisot līdz viendabīgas konsistences ieguvei, informē Zemkopības ministrija.

Pašlaik ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir reģistrēti un pieteikti 719 produkti, Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā – 656 produkti, bet Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā – 63 produkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!