Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Jāņem vērā, ka cūkgaļa maz uzsūc sāli. Nav jābaidās no pārsālīšanas. Ņem adžiku un sajauc ar gaļu. Un novieto uz 24 stundām marinēties. Etiķi, lai pagatavotu labu šašliku, nelieto, jo tas nomāc gaļas īsto garšu. Vīnu lieto tikai “profesionāļi”, kuri vēlas “pazīmēties” ar ko īpašu. Marinēt vīnā un apliet cepot iesmus ar vīnu ir pilnīgi bezjēdzīgi. Vīns sadeg un neatstāj ne garšu, ne aromātu. Paliek tikai ārējais efekts, kas uz šašlika kvalitāti nekādi neiespaidojas. Tā kā, ja ir vēlme radīt ārēju efektu, var tā darīt, bet vīnu labāk ir dzert.
Adžiku jāizvēlas īstu, var arī pagatavot. Adžika ir tradicionāla gruzīnu tomātu mērce ar speciālām garšvielām, sarkano piparu, sāli un nedaudz zaļumiem. Šai mērcei etiķi nelieto, izmanto tikai garšvielas un svaigus tomātus.
Kad gaļa ir gatava, sagatavo ogles cepšanai. Izvēlas labu, sausu malku vai nopērk jau gatavas ogles. Gaļu uz iesmiem saliek tad, kad ogles ir jau gatavas. Gaļu saliek blīvi vienu gabaliņu pie otra, lai gaļas maliņas nepārogļotos. Ribiņas uzliek, iespraužot iesmu starp ribiņām. Sīpolu gredzenus uz iesmiem neliek, to pašu var teikt arī par citiem dārzeņiem.
Kaukāza šašliks
Kaukāza šašliks atšķiras no citiem ar marinādēs izmantotajiem, šim apvidum raksturīgajiem garšaugiem un dārzeņiem.
Kaukāzā šašliku gatavo ne tikai no gaļas, bet arī no nierēm, mēles, plaušām, aknām, sirds.
Pats vienkāršākais marinēšanas veids - sīpoli, sāls, pipari un etiķis. Etiķi izmanto, lai gaļa paliktu mīkstāka. Etiķis atstāj gaļai specifisku piegaršu, kas var nepatikt. Etiķa piegarša nomāc gaļas garšu. Tāpēc etiķi bieži aizvieto ar citronu vai granātābolu sulu. Skābās vielas pievieno atkarīgi no katra gaumes.
Dažkārt marinādei nepievieno sāli, jo tas sausina gaļu. Kad gaļa ir izcepta, to apkaisa ar sāli.
Pie šašlika labāk pasniegt vīnu.
Šašliks uzbeku gaumē
No kaukāziešu šašlika tas atšķiras ar gaļas gabaliņiem, kuri ir divas, trīs reizes mazāki. Vistas gaļas šašliku cepot apkaisa ar kukurūzu miltiem. Oglēm izmanto alkšņa vai ķirša koksni. Dūmi piedod gaļai īpatnēju aromātu. Marinādei nekādā gadījumā neizmanto etiķi. Gaļai jābūt ar “ziedu” aromātu, piemēram, bārbeles. Marinādes pamatsastāvdaļas ir sulas vai vīns.
Jo “jaunāka” gaļa jo mazāk tā ir jāmarinē un jācep. Gaļu sagriež pēc īpašiem noteikumiem, ņemot vērā gaļas kvalitāti, „vecumu”, tauku daudzumu un cietumu (sīkstumu). Ja gaļa ir taukaināka, griež lielākos gabalos. Cepšanas ilgums ir atkarīgs no katra gaumes, jo mazāk tā ir cepta, jo vieglāk tā pārstrādājas organismā. Cepšanas laikā gaļu vēlams ne ar ko neaplaistīt. Ja nepieciešams un ir vēlme gaļu cepot aplaistīt, pagatavo ūdens, vīna, sāls un garšvielu maisījumu. Starp šašlika gabaliņiem uz iesma uzliek arī aitas speķa gabaliņus. Dažkārt speķa loksnītēs ietin lieso gaļu un tad cep. Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem un zaļumiem.
Šašliks turku gaumē
Austrumu šašliki ir ēdiens, kas saistīts ar gaisu un dabu. Tiek uzskatīts, ka šis svaigums tiek nodots ar ogļu aromātu. Turcijā ir pieņemts gaļu ēdienu pagatavošanai sagatavot tā, lai tajā nebūtu asinis.
Marinādēs nekādā gadījumā neizmanto etiķi, jo uzskata, ka etiķis padara gaļu sīkstu. Liellopu un aitas gaļas pagatavošanai izmanto kefīru vai jogurtu, kas padara gaļu mīkstāku. Vistas gaļai izmanto majonēzi, ķiplokus, sojas mērci, citronu. Marinādēm vēl pievieno tomātu pastu, sāli, piparus.
Populāri ir arī stores gaļas šašliki ar specifisko aromātu. Stores gaļas marinādei pievieno muskatriekstu. Citronu neizmanto, jo zivs kļūs sīksta. Stores mēdz būt divu veidu – taukainā, sarkanā (vēdera un astes daļa) un baltā gaļa (muguras daļa). Izvēlas vidējos gabalus, lai šašliks būtu gaļīgs un nedaudz taukains. Pasniedz ar dillēm, citronu šķēlītēm (uz kura uzpilināta sojas mērce), ķiplokiem. Zivi nemarinē ilgāk kā 10 min, jo savādāk tā izjuks.
Klasiskos turku šašlikus gatavo no aitas gaļas. Jauna jēra ribiņas izklapē un cep bez marinēšanas. Aitas gaļas fileju izklapē un pilda ar speķi. Uz iesma starp gaļas gabaliņiem uzdur arī speķa gabaliņus. Kopā ar šašliku pasniedz vairāk kā 20 dažādu veidu mērces.
Šašliks ukraiņu gaumē
Izmanto svaigu cūkas gaļu. Izmanto kakla daļas gaļu. No vienas vidēji lielas cūkas var iegūt aptuveni 1.5-2 kg šādas gaļas. Neizmanto gaļu no cisku daļas, jo šašliks būs sauss un sīksts. Gaļu sagriež 3-4 cm lielos un 80g smagos gabalos, lai uz iesma uzliktu 5-6 gabalus. Nekādā gadījumā negriež sīkos gabaliņos. Sīpolus sagriež bez īpašām norādēm.
Sagatavoto gaļu dāsni apkaisa ar melnajiem pipariem. Nav jābaidās pārpiparot, jo liekais piparu daudzums cepot sadegs. Pēc tam gaļu sāla, maisot ar rokām un iespiežot gaļas gabaliņos sīpolus. Piparus var sajaukt ar maltu koriandru. Pievieno parasto majonēzi, skābo krējumu, kefīru, tomātu sulu vai pastu un sinepes (aptuveni vienādās daļās, tomāt pastu un sinepes nedaudz mazāk). Visu samaisa.
Sagriež atlikušos sīpolus gredzenos un traukā liek kārtam. Starp kārtām var ielikt pa kādai lauru lapai. Marinē 4-6 stundas, ilgāk nav vēlams.
Oglēm izmanto vīnogulāju koksni vai balto akāciju koksni. Nepielieto skuju koku, apses, bērzu, ķiršu koksni. Var izmantot kadiķu koksni. Labs šašliks nedrīkst smaržot pēc dūmiem. Jārūpējas, lai ogles būtu pietiekošā daudzumā un gaļa ceptos, nevis žāvētos.
Uzliekot uz iesmiem gaļu, mazos sīpolu gabaliņus nokrata, jo tie ātri apdegs un piedos gaļai nevēlamu garšu. Cepot gaļu aplaista ar tīru ūdeni. Cep virs sarkanām oglēm vidēji 15-25 min. Kā garnējumu pasniedz zaļumus, dārzeņus. Maizi praktiski nelieto.
Šašliks armēņu gaumē
2 kg aitas gaļa, 500 g speķis. Marināde – 8-10 sīpolu galviņas (samaltas), 1 citrons ar mizu, 1-2 ēdamk. konjaks, 3 tējk. sāls, 2 ēdamk. dilles, 3 ēdamk. baziliks, 5 samaltas krustnagliņas, 1-2 ēdamk. vīnogu etiķis. Marinē 6-8 stundas.
Izmanto lielus gaļas gabalus (200 g) no aitas jostas vietas daļas. Gabaliem jābūt vienādiem. Cepot no virsējās puses pakāpeniski nogriež gatavo daļu 1.5 cm biezumā. Uz iesmiem starp gaļas gabaliem uzliek arī speķa gabalus.
Šašliks Amazones indiāņu gaumē
Uz režģa kārtām saliek: palmu vai olīveļļa (ieziež režģi), gaļa (500 g), sīpoli (3 gab.), tomāti (2 gab.), baklažāni (1 gab.), saldie pipari (2 gab.). majonēze (200 g) un siers. Cep cepeškrāsnī 30 min. Devas uzrādītas vienam maltītes viesim.