Rabarberi. Foto: Wikipedia
Kraukšķīgais gardumiņš, saka vieni, pārāk skābs – domā citi. Rabarberus var izmantot gan saldu, gan pikantu ēdienu gatavošanā. Rabarbera kātos ir daudz minerālvielu - kālijs, kalcijs un fosfors, kā arī C, P un PP vitamīni. Kad rabarbers ir nogatavojies, 100 gramos rabarbera ir 14 kilokalorijas.
Rabarberi uzlabo garastāvokli, nostiprina kuņģa-zarnu traktu, veicina aknu darbību, uzlabo apetīti, mazina slāpes, novērš sliktu dūšu. Attīra asinis, palīdz sirds mazspējas gadījumā. Lieto arī hemoroīdu, caurejas, hepatīta, drudža gadījumos.

Rabarberi ir ne tikai veselīgi, bet arī piešķir saldajiem ēdieniem pavasarīgu svaigumu. Rabarberiem raksturīgo svaigo garšu piešķir augļskābes, jo sevišķi ābolskābe, citronskābe un oksālskābe. Oksālskābe (skābeņskābe) reaģē ar alumīniju un rūsējošām metāla daļām, veidojot neveselīgus ķīmiskus savienojumus, tāpēc ēdiena gatavošanas laikā rabarberiem nevajadzētu nonākt saskarē ar alumīnija traukiem un alumīnija foliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!