Jaunākais bubulis, kas tagad mēdz parādīties mūsu šķīvjos, saskaņā ar "The New York Times" ASV, ir glutēns jeb lipeklis. Šī olbaltumviela ir kviešu, rudzu, miežu un auzu sastāvā. Pēc aptuveniem aprēķiniem apmēram pusprocentam iedzīvotāju tas izraisa tievās zarnas iekaisumu, kas ar laiku var sagraut zarnas gļotādu. Glutēna nepanesības rezultātā rodas tādas problēmas kā caureja un gāzes, ilgākā laika periodā var rasties uzturvielu un vitamīnu trūkums organismā, barības vielu deficīts un hronisks nogurums. Šie simptomi ilgu laiku nav sevišķi izteikti – kurš gan reizēm nejūtas noguris un kam nav gremošanas traucējumu? Un tomēr tas var radīt aizdomas – varbūt man ir glutēna nepanesība.
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit