Foto: Mathilda Tan
Aizvien vairāk sieviešu domā, ka viņām ir alerģiska reakcija pret laktozi, glutēnu vai olbaltumvielām. Nesen uzaicināju pie sevis ciemos draudzenes uz pusdienām. "Man, lūdzu, bez gaļas, man ir dzīvnieku olbaltumvielu nepanesība," teica Klaudija. "Vai tajā mērcē ir milti? Tu taču jau zini, ka man ir problēmas ar kviešiem." Nē, Anete, es nezināju. Helēna vismaz izbrāķēja tikai saldo ēdienu: "Piedod, bet pudiņu es nevaru ēst – tur ir laktoze."
Kā, lūdzu? Vai tiešām tagad vairs neviens neēdīs manu pavisam normālo ēdienu? Protams, mēdz būt cilvēki, kuriem ir alerģija pret noteiktiem pārtikas produktiem, kā maize vai piens, vai arī viņiem ir šo produktu nepanesība. Un šie cilvēki tiešām pelnījuši, lai viņu vajadzības respektē. Tomēr zīmīgi, ka šis liktenis pēkšņi piemeklējis pusi no mana draudzeņu un paziņu loka, ieraujot līdzi arī manu meitu. Un kāpēc gandrīz vienmēr tās ir sievietes, kuras pēkšņi nevar ēst gandrīz neko, kamēr vīrieši bez raizēm turpina ēst visu, kam tiek klāt?

Jaunākais bubulis, kas tagad mēdz parādīties mūsu šķīvjos, saskaņā ar "The New York Times" ASV, ir glutēns jeb lipeklis. Šī olbaltumviela ir kviešu, rudzu, miežu un auzu sastāvā. Pēc aptuveniem aprēķiniem apmēram pusprocentam iedzīvotāju tas izraisa tievās zarnas iekaisumu, kas ar laiku var sagraut zarnas gļotādu. Glutēna nepanesības rezultātā rodas tādas problēmas kā caureja un gāzes, ilgākā laika periodā var rasties uzturvielu un vitamīnu trūkums organismā, barības vielu deficīts un hronisks nogurums. Šie simptomi ilgu laiku nav sevišķi izteikti – kurš gan reizēm nejūtas noguris un kam nav gremošanas traucējumu? Un tomēr tas var radīt aizdomas – varbūt man ir glutēna nepanesība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!