agrisjan
Sēnes uzturā lietojis jau pirmatnējais cilvēks. Mūsdienās tās iecienītas kā garšīgs un olbaltumvielām bagāts pārtikas produkts. Sēņu olbaltumvielas pieder pie grūti sagremojamiem produktiem, turklāt sēņu šūnapvalkos atrodas hitīns, tādēļ gatavojot tās labi jāsasmalcina vai arī ēdot kārtīgi jāsakošļā. Visvairāk olbaltumvielu satur sēņu cepurīšu sporu veidojošais slānis, bet vecākām sēnēm tas jāizņem, jo sporas cilvēka organisms nepārstrādā. Olbaltumvielas vislabāk saglabājas, sēnes žāvējot.
Sēņu ēdieni ir sātīgi, bet nav barojoši. Sliktās sagremojamības dēļ sēnes ieteicamas tikai veseliem cilvēkiem. Sēnes nedrīkst lietot kuņģa, aknu, nieru slimnieki.

Latvijā - ap 30 indīgu sēņu sugu
Sēnes iedala ēdamās, neēdamās un indīgās. Savukārt ēdamās sēnes iedala cepamās, kas nav iepriekš jānovāra, nosacīti ēdamās, kas lietojamas tikai novārītas, un garšas sēnēs, kas pievienojamas ēdienam kā garšviela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!