6340287_wNVSzJ
Foto: DELFI
Vīns, kā zināms, ir mūžīga vērtība, un acīmredzot tieši tāpēc pētījumi šajā jomā diezin vai kādreiz beigsies. Galu galā paaudzes mainās, vīna baudītāju rindas vienā valstī kļūst retākās, bet citā - kuplākas, taču īstas zināšanas šajā lauciņā var iegūt tikai tad, ja visu izbauda uz savas ādas. Taču arī zinātniekiem darba netrūkst, jo mītu un teiku par vīnu ir atliku likām. Vācu pētnieki Franka Kemmera vadībā pēc ilgstošiem novērojumiem mēģina kliedēt dažu labu iesakņojušos mītu par vīna jomā.

  • Pēc vīna dzert alu nozīmē garantētas galvassāpes un morālās paģiras (vismaz) nākamajā rītā. Pētnieki apgalvo, ka šai tēzei neesot itin nekādu zinātnisku pierādījumu, kas apliecinātu, ka alus pēc vīna iedarbotos graujoši. Drīzāk gan otrādi - zemēs, kur vīns ir vienlīdz lielā cieņā ar alu, abu dzērienu miksēšana neatstāj nebūt ne sliktāku iespaidu uz nākamā rīta pašsajūtu. Pamatu pamats tomēr ir alkohola daudzums, kādu izdzer, vienalga, vai tas būtu alus vai vīns. Lieta tikai tāda, ka daļa cilvēku, kuri viegli pakļaujas un ietekmējas no citu ļaužu viedokļa, iestāsta paši sev, ka dzert alu pēc vīna ir slikti, jo tad "arī man būs slikti". Franks Kemmers ar savu komandu paliek pie tā, ka izšķirošais faktors ir nevis secība, bet daudzums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!