Lolitas Brīnumēdiens - 23
Foto: DELFI
Kas ir mūsdienu Latvijas virtuve? Tā pati vecā labā karbonāde un kotlete, tie paši ceptie kartupeļi, tas pats sāls un labākajā gadījumā pipari? Nē. Sen vairs ne. Mūsdienu Latvijas virtuve ir pavisam kas cits, tā ir cieņa pret produktiem, ko gatavojam, ko ēdam un kas aug šeit un tiek pagatavoti apvienojumā ar ārvalstu produktiem. Tā ir inovācija, jaunums, kaut kas tāds, kas aizrauj un liek paskatīties uz ēšanas tradīcijām citā griezumā.
Tās ir mammas vai vecmāmiņas receptes, tikpat labi receptes no Ņinas Masiļūnes vai kādas citas grāmatas, kas iedvesmojušas tevi un tiek izmantotas ar nelieliem papildinājumiem vai uzlabojumiem pēc mūsdienu garšas un ritma, kurā dzīvojam. Pats galvenais, mūsdienu latviešu virtuve ir dzīve saskaņā ar dabas ritmu, ziemā atsakoties no ārzemju tomātu un gurķu ēšanas lielos daudzumos, jo tas jau patiesībā nav nepieciešams, mums nepieciešami graudaugi, sildošas zupas un sautējumi, atsaldētās vasaras zemenes un avenes, gaļa un zivis un vēl daudz kas cits, kas piederas ziemai. Savukārt vasarā neēst vārītas pupiņas un salātus ar majonēzi, bet gan tirgū nopirktas svaigas dzeltenās vai zaļās pupiņas, dārzeņus un daudz ko citu.

Protams, ilgus gadus mēs esam bijuši spiesti ēst to, ko ēdām, un mūsu garšas kārpiņas pie tā pieradušas. Bet domāju, ka ne jau mēs esam vienīgā valsts pasaulē, kas uz laiku pazaudējusi savu ēdienu identitāti, bet mēs diemžēl esam vieni no tiem retajiem, kuri šo identitāti pazaudējuši uz pārāk ilgu laiku un no tās atrašanas izmisīgi baidās, jo ikviens vārds, kas nesaistās ar Itāliju vai Franciju, vai Japānu, vai Ķīnu, nav īstais, nemaz nerunājot par Latvijas vārdu salikumā "ēdiens", "virtuve" un "gatavošana". Bet velti, jo patiesībā Latvijas virtuve un produkti ir lieliski, lai pašiem mums un ārvalstu viesiem parādītu, ar ko varam lepoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!