sarkanvins
Foto: ČetrasSezonas.lv
Ja esi dzimis valstī, kurā vīns tiek darīts, – vīna izvēle ir dabīgs un viegli saprotams process, kurš nav jāiemācās, bet gan tas nāk dabīgi. Tomēr ne visiem ir tāda laime, un tāpēc bieži vien jautājums par to, kas ir katrā pudelē (te es nerunāju par niansēm, kuras apskata vīnziņi un vīna zināšanu apsēsti cilvēki), ir nedaudz jāiemācās, lai veikalā nesanāk „gribēju kā labāk, bet sanāca kā vienmēr”. Šo ceļu var veikt dažādi. Cilvēki ar lielu apņemšanos iet un pērk pudeli pēc pudeles, garšo un tā saprot, kas ir viņu. Pēc pirmās neveiksmes nemet visu malā, bet mēģina vēlreiz. Tomēr šādi savu vīna ceļu sāk retais. Otrs ceļš – izlasīt padomus, saprast principus un tad iet un pirkt, kamēr atrod savējo. Lai vai kuru ceļu cilvēks izvēlas, vienmēr noderēs informācija par to, kādu tad vīnu izvēlēties, ja skatāmies no tā, kas kuram garšo (īpaši, ja vīns plānots dāvanā un otra cilvēka vīna izpratnes vadlīnijas ir maz zināmas).

Sarkanvīni tiek gatavoti no tumšajām vīnogu šķirnēm, jo tieši no tumšajām miziņām vīns iegūst krāsu. Jo tā ir tumšāka un biezāka, jo pilnīgākas krāsas sarkanvīnu no tā ir iespējams iegūt. Šajā rakstā mēģināsim noteikt katram piemērotāko vīna stilu un minēsim konkrētākus piemērus, kādus vīnus izvēlēties, lai iesācējs vīna pasaulē jau pēc pirmās vīna baudīšanas reizes neatmestu ar roku šim cēlajam dzērienam. Lai vieglāk būtu saprast sev pieņemamāko vīna stilu, sarkanvīnus var iedalīt trijās lielās garšas grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!