Lai noteiktu labākos Latvijas augļu un ogu vīnus , kompetenta un profesionāla žūrija 2 dienās (3. un 4. jūlijā) degustēja un novērtēja 90 iesniegto vīnu paraugus no 23 vīna darītavām. Kā žūrijas viedokļu apkopojumā teica žūrijas priekšsēdētājs, 2012. gada Latvijas labākais vīnzinis Jānis Kaļķis – Latvijas vīndariem vislabāk padodas saldie un sarkani vīni, savukārt baltie un sausie pārsvarā tika novērtēti ievērojami zemāk. Tas arī redzams konkursa rezultātos, jo augstāko vērtējumu ar identisku punktu skaitu (913 no maksimāli iespējamiem 1200) saņēma divi deserta vīni – Mājas vīnu grupā Ķiršu deserta vīns (vīndaris Mārcis Jukšs) un Komerciālo vīnu grupā Aveņu deserta vīns (vīndaris Ainars Vanags, SIA Līgatnes vīna darītava). Starp pirmajiem 10 visaugstāk novērtētajiem vīniem tikai divi bija no baltvīnu grupas.
Vīni tika vērtēti atsevišķi pa grupām (baltie, sarkanie, dzirkstošie, sidri, eksotiskie), kā arī cukura daudzuma (sausie, pussausie/pussaldie, deserta). Savukārt kopvērtējumā tika ņemts vērā iegūtais punktu skaits neatkarīgi no vīna grupas un salduma pakāpes, noskaidrojot labākos vīnus starp licencētās vīndarītavās darītajiem (komerciālie) un pašpatēriņam gatavotajiem (mājas vīni).