Rudenīgie ķirbju salāti
Rudenī, kad ir pieejami dažādu šķirņu un formu ķirbji, jāsteidz tos baudīt dažnedažādos veidos. Šoreiz piedāvājam pagatavot cepamo ķirbi, kas pēc garšas līdzinās saldajam kartupelim, ir sātīgs un garšīgs.
Mēs ķirbi sacepām ar ķiplokiem, pievienojām salātos kopā ar vītinātas gaļas gabaliņiem un bagātīgi pārkaisījām ar grauzdētām ķirbju sēklām. Garša bija fantastiski viegla. Kopā ar grauzdētu graudu maizīti salāti ir lielisks, viegls vakariņu ēdiens.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
300 g cepamā ķirbja
8 vītinātas gaļas šķēlītes
120 g dažādu salātu maisījuma
100 g ķirbju sēklu
5 daiviņas ķiploka
eļļa cepšanai
sāls
Mērcei:
5 ēdamkarotes olīveļļas
2 ēdamkarotes balzamiko etiķa
sāls, cukurs
4 porcijas
Pagatavošanas gaita:
1. Ķirbi nomizo, izņem sēklas un sagriež nelielos gabaliņos.
2. Ķiploka daiviņas notīra un izspiež caur ķiploku spiedi.
3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Cepamajā pannā liek ķirbju gabaliņus, pievieno ķiplokus, pāris šķipsniņu sāls un pārslaka ar eļļu. Visu samaisa un cep ~ 15 minūtes cepeškrāsnī.
4. Kad ķirbju gabaliņi ir izcepti, tos atdzesē.
5. Salātus noskalo, nosusina un kārto uz salātu šķīvja vai bļodā. Gaļu sagriež nelielās strēmelītēs un pievieno salātiem.
6. Virsū kārto ķirbju gabaliņus.
7. Pagatavo mērci: nelielā bļodiņā sajauc mērcei nepieciešamās sastāvdaļas.
8. Mērci pārlej pāri salātiem.
9. Viegli sacilā visu kopā un pārkaisa ar ķirbju sēkliņām.
Der zināt:
Cepšanai visbiežāk izmanto „Riekstu" ķirbjus, kas ir neliela izmēra, ar skaistu oranžu, stingru mīkstumu. Šiem ķirbjiem ir izteikti riekstainu garša. Sava izmēra dēļ tos var pildītus cept cepeškrāsnī. Cepts ķirbja mīkstums pēc garšas ir līdzīgs saldajam kartupelim.
Variācijas par tēmu:
Salātus var papildināt ar 50 g gatava kuskusa vai savvaļas rīsiem. Vītinātās gaļas vietā var izmantot saceptas vistas filejas strēmelītes. Salātu mērcei var izmantot ķirbju eļļu.
Ar gaļu un dārzeņiem pildīts cepamais ķirbis
Cepamķirbju šķirnes Latvijā vairs nav retums. Tie nu jau gozējas gandrīz katrā dārzā un pilsētniekiem ir pieejami arī lielveikalu sortimentā. Šoreiz piedāvājam šo burvīgo saldeno ogu piepildīt ar diezgan tradicionālu rīsu- gaļas pildījumu, izcept un pasniegt sagrieztu šķēlēs, jo... šī brīnumoga ir ēdama pilnīgi visa - ieskaitot mizu.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
½ cepšanai piemērota ķirbja (apakšējā daļa)
120 g rīsu
200 g žāvētas cūkgaļas
400 g lečo konservu
2 vidēji burkāni
1 sīpoli
1 ķiploka daiviņa
sāls, malti melnie pipari
~ 100 g rīvēta siera, kas labi kūst karstumā, piemēram, Krievijas
eļļa cepšanai un ieziešanai
pētersīļi un dilles pārkaisīšanai
skābs krējums vai majonēze pasniegšanai (pēc izvēles)
8 porcijas
Pagatavošanas gaita:
1. Rīsus aplej ar aukstu ūdeni un uzvāra (bet neizvāra) un nokāš.
2. Burkānus tāpat nedaudz pavāra un atdzesē. Notīra un sagriež ripiņās.
3. Notīra sīpolus un ķiploka daiviņu. Ķiploku izspiež caur spiedi vai smalki sakapā. Sīpolu sagriež plānos gabaliņos.
4. Ja ķirbis vesels, pārgriež horizontāli uz pusēm, izņem sēklas un šķiedras.
5. Bekonu sagriež kubiņos.
6. Sakarsē pannu, apcep vispirms sīpolus, līdz tie zeltaini.
7. Pievieno bekonu, pēc dažām minūtēm arī burkānus, ķiplokus un vēl nedaudz pacep. Sāk karsēt cepeškrāsni uz 200 ° C.
8. Bļodā ber apvārītos rīsus, pievieno pannas saturu.
9. Pievieno lečo.
10. Sāli un melnos piparus pievieno pēc garšas.
11. Ķirbja pusē liek pildījumu, nolīdzina ar karoti.
12. Ar otiņu ķirbja malai uzziež eļļu. Liek cepties sakarsētajā krāsnī uz ~ 40-50 minūtēm.
13. Sarīvē sieru.
14. Kad ķirbis gandrīz gatavs, pārkaisa ar sieru un liek krāsnī uz vēl ~ 10 minūtēm.
15. Sakapā zaļumus.
16. Pasniedz, pārkaisītu ar sakapātajiem zaļumiem. Sātīgumam var pievienot nedaudz majonēzes vai skāba krējuma.
Ķirbju zupa ar asumiņu
Ķirbis neapšaubāmi ir rudens vēstnesis. Diemžēl daudziem šīs milzīgās ogas ir tikai skaists dekoratīvs elements dārzā, jo bērnības atmiņas atstājušas neizdzēšamas pēdas par ķirbju-piena zupu, kuras negribas vairs pašiem atkārtot. Mēs vēlamies šos aizspriedumus lauzt.
Mūsuprāt, ķirbim ir jādod vēl viena iespēja sevi pierādīt, tādēļ gatavosim to biezzupā, pievienojot čilli pipara un ingvera saknes asumiņu. Nemanot pašiem kļūs patīkami karsti un vaigi - rudenīgi sārti.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
1,5-2 kg ķirbja
1 sīpols
2-3 ķiploka daiviņas
1/3 čilli pipara pāksts (ja nav pieejama svaiga, var izmantot naža galu čilli pulvera)
2 cm garš ingvera saknes gabaliņš
1 paprika (vēlams sarkana)
2 tomāti,
sāls, malti melnie pipari, cukurs - pēc garšas
1,5 l ūdens
2 ēdamkarotes eļļa cepšanai
Pagatavošana:
1. Smalki sakapā sīpolu, ķiploku daiviņas, čilli piparu un ingvera sakni.
2. Uz pannas sakarsē eļļu un visu sacep, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi zeltaini.
3. Noblanšē vai nomizo tomātus. Tomātus blanšē, tos paturot 1-2 minūtes verdošā ūdenī, tad uzmanīgi ar nazi iegriežot un novelkot miziņu.
4. Katlā uzvāra ūdeni, pievieno palielos gabalos sagrieztu ķirbi, papriku, tomātus un apceptās garšsaknes. Visu sautē uz lēnas uguns, līdz ķirbis kļūst mīksts.
5. Pievieno pēc garšas sāli, piparus, nedaudz cukuru. Visu sasmalcina vai sakuļ virtuves kombainā viendabīgā masā.
6. Pasniedz karstu, dekorētu ar zaļumiem un skābā krējumu piciņu.
Šī asā zupa lieliski garšos ar grauzdētu ķiploku-garšaugu bageti, kuras recepte ir atrodama šajā izdevumā.
Variācijas par tēmu....
Biezzupu var bagātināt, šķīvī pievienojot garneles, ceptus sīpolu gredzenus vai bekona šķēlītes, tāpat arī baltmaizes grauzdiņus.
Dārzeņiem vāroties, var pievienot arī 1-2 kartupeļus. Tad zupai būs maigāka garša.
Ja nespējat iedomāties biezzupu bez saldā krējuma, droši pievienojiet to sakulšanas laikā. Tā zupa kļūs maigāka, bet tā būs arī barojošāka!
Der zināt:
Ķirbis ir lielākā oga pasaulē un tas ir bagāts ar C, B1 un B2 vitamīniem. Ķirbji satur 90% ūdens, un tieši tāpēc tie ir ieteicami kā palīgi svara samazināšanā. Ķirbja sēklas satur nātriju, fosforu un dzelzi, bet jo īpaši daudz cinku. Ķirbī ir augsts nepiesātināto augu eļļu saturs, kas savukārt ir E, A, B un C vitamīnu avots. Tautas medicīnā ķirbi izmanto pilnīgi visu - no mizas līdz mīkstumam.
Palutiniet savus mīļos ar gardiem un vienkārši pagatavojamiem ēdieniem no žurnāla "Pie Galda!" recepšu krājumiem.