Pašmāju dārzeņu sezona rit pilnā sparā, tāpēc Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis sagatavojis padomus kā pagatavot gardus ēdienus no vitamīniem bagātajiem kāļiem un rutkiem. ”Visvairāk vitamīnu dārzeņos ir vasaras un rudens sezonā - tieši tāpēc šobrīd ir īstais laiks ļauties eksperimentiem un izmēģināt jaunus ēdienus un garšas. Starp citu - arī tādi ne tik iecienīti dārzeņi kā kāļi vai rutki, atbilstoši pagatavoti, būs veselīga un garda piedeva maltītei. Turklāt kālis ir labs C vitamīna avots, savukārt rutks, kopā ar medu palīdzēs, ja rudens drēgnajā laikā būsi saaukstējies,” stāsta Aikāgaršo šefpavārs.
Dārzeņu terīne ar kazas sieru (2 porcijas)
Sastāvdaļas:
- Kazas siers - 100 g
- Kālis - 2 gab.
- Tomāts - 1 gab.
- Zaļais cukīni - 1 gab.
- Dzeltenais kabacis - 1 gab.
- Sarkanais sīpols - 1 gab.
- Latvijas ķiploks - 2 daivas
- Medus - 1 tējk.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Pagatavošana:
- Noskalo dārzeņus un saknes
- Sagriez dārzeņus ripiņās.
- Kāļa ripiņas vāri ūdenī 10 - 15 minūtes, līdz tās kļūst mīkstas.
- Grila pannā bez taukvielām no abām pusēm apcep pārējos dārzeņus. Ja mājās nav grila pannas, dārzeņus cep uz tādas pannas, kāda pieejama.
- Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
- Kad dārzeņi apcepti, kāļi izvārīti, kārto tos terīnēs pamīšus ar sagrieztu kazas sieru.
- Liec vienu kārtu kāļu ripiņu, tad nedaudz sieru. Nākamajā kārtā liec citu dārzeni, atkal sieru un tā turpini, līdz izliktas visas sastāvdaļas.
- Kazas siers lieliski garšo kopā ar medu, tāpēc pārlej terīnes ar medus mērci. Nobeigumā abas terīnes pārlej ar medu.
- Terīnes cep 10 - 12 minūtes un pasniedz siltas.
Aikāgaršo padomi:
- Pirms gatavošanas paturi nomizotus kāļus verdošā ūdeni aptuveni 10 minūtes - tā mazināsi dārzeņu sīvo garšu.
- Ja vēlies kāļus saldēt ziemai, notīri tos, sagriez kubiņos un 3-5 minūtes pavāri. Tad ledus aukstā ūdeni strauji atdzesē, nosusini, liec traukā un ievieto saldētavā. Saldēti kāļi labi garšos dārzeņu zupās vai sautējumā.
Rudens vitamīnu karuselis (3 porcijas)
Sastāvdaļas:
- Melnais rutks - 1 gab. (liels vai 3 gab. mazāki)
- Kartupeļi - 2 gab.
- Burkāns - 1 gab.
- Dzeltenais kabacis - 1 gab.
- Zaļais cukīni - 1 gab.
- Briseles kāposti - 2 saujas
- Latvijas ķiploks - 4 daivas
- Citronzāle - 1 gab.
- Smaržīgie pipari - 3 gab.
- Lauru lapa - 1 gab.
Mērcei:
- Saldais krējums - 150 ml
- Mandeļu skaidiņas (grauzdētas) - 1 sauja
- Sāls - pēc garšas
Pagatavošanas laiks: 40 minūtes
Pagatavošana:
- Noskalo un notīri dārzeņus, saknes un garšaugus.
- Ja gaidi viesus, patīkams pārsteigums būs, ja no dārzeņiem izveidosi lodītes. Tās vari izgrebt ar speciālo lodīšu veidojamo karoti, kuru iespējams iegādāties lielākajos Rimi veikalos.
- Liec vārīties ūdeni ar citronzāli - tā dārzeņiem dos patīkamu, aromātisku un maigu citrona garšu.
- Ūdeni lej ne vairāk kā 1/3 no vidēji liela katla. Galvenais, lai ūdens nebūtu par daudz un tas pēc pagatavošanas nebūtu jālej ārā. Jo mazākā ūdens daudzumā vārīsi dārzeņus, jo koncentrētāks iznāks buljons, no kura gatavosi mērci.
- Liec vārīties rutkus, ķiploka daivas un burkānus. Tie jāvāra 10 minūtes.
- Tad pievieno kartupeļus, turpini vārīt vēl 5 minūtes.
- Pievieno pārējos dārzeņus. Ja ūdens jau nedaudz pavārījies un vairs nepārsedz dārzeņus, nepievieno ūdeni, bet uzliec katlam vāku. Laiku pa laikam tos apmaisi un ļauj sautēties.
- Kad dārzeņi mīksti un ūdens palicis pavisam maz, pievieno saldo krējumu un grauzdētas mandeļu skaidiņas.
- Silda, līdz saldais krējums uzvārās. Ja nepieciešams, pievieno sāli.
Aikāgaršo padomi:
- Maltītes gatavošanai izvēlies neliela izmēra kāļus, jo pāraugot tie kļūst cieti un stiegraini.
- Salātiem pievieno svaigus rutkus kopā ar krējumu - tas noņems dārzeņa rūgto garšu.
- Kā piedevu gaļas ēdieniem izmanto ceptus rutkus kopā ar garšaugiem.
- Imunitātes stiprināšanai gatavo rutku ar medu - izdob dārzenī bedrīti, iepildi tajā medu. Kad rutks atsulojies, lieto iegūto šķidrumu pa tējkarotei dienā. Ja saaukstēšanās jau "noķerta", tad palielini devu līdz pat trim ēdamkarotēm dienā.